Ny NATO-øvelse i Trøndelag

Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg svarte at det er mulig å ha både dialog og forsvar, da han ble spurt om NATO-øvelser i nord er med på krigshissing overfor Russland.

Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg mener de ikke driver med krigshissing ved å arrangere NATO-øvelse i Trøndelag. Han mener det både er rom for dialog med Russland og militære øvelser.

Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg besøkte denne uka NATO-øvelsen Dynamic Mongoose.

Under øvelsen Dynamic Mongoose er det ubåt og antiubåt-krigføring som er hovedfokuset.

– Det er veldig viktig at NATO har evne til å beherske havområdene, både på, over og under vann. Derfor er denne typen øvelse, med ubåt, skip og fly et uttrykk for NATOs styrke og at mange land jobber sammen, sa generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg

Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg mener NATO både må ha dialog med Russland, og samtidig ha militærøvelser.

Foto: Øivind Haugen / NRK

Rasling med sabler

Bare dager før øvelsen startet gikk den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier ut og kritiserte NATO. Han mener forsvarsalliansen driver med sabelrasling og krigshissing overfor Russland ved å ha øvelser i nord.

– Det er ikke enten dialog eller forsvar. Det er både forsvar og dialog, svarte Stoltenberg da han fikk spørsmål om Steinmeiers kritikk av NATO.

– Det er når vi har et sterkt forsvar at vi kan gå i politisk dialog med Russland. Det er NATOs budskap og Tysklands budskap, la Stoltenberg til.

Øver på, under og over vann

Ni båter og fire ubåter deltar i øvelsen Dynamic Mongoose. Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide mener soldatene får et godt utbytte av slik trening.

– Det betyr enormt mye. Vi øver og trener antiubåt-operasjoner sammen med nære allierte. Vi får trent i hele spekteret. For våre jenter og gutter er dette et fantastisk godt treningsutbytte, sa Søreide da hun besøkte øvelsen mandag.

Ine Marie Eriksen Søreide

Forsvarsministeren mener denne øvelsen er god trening for forsvaret.

Foto: Øivind Haugen / NRK

Generalsekretær fokuserte på viktigheten av å ha en øvelse på sjøen.

– Det er veldig viktig at NATO har evne til å beherske havområdene, både på, over og under vann. Derfor er denne typen øvelse, med ubåt, skip og fly, et uttrykk for NATOs styrke og at mange land jobber sammen, fortalte Stoltenberg.

Trøndelag godt egnet for øvelse

Det er bare noen måneder siden NATO-øvelsen Cold Response ble arrangert i Trøndelag. Stoltenberg mener Trøndelag er godt egnet for kompliserte øvelser.

– Norge og Trøndelag er et veldig bra sted å øve fordi man har store havområder, landområder og luftrom. Her kan man øve veldig mange typer styrker samtidig. Dette gjør at mange NATO-land ønsker å komme til Norge å bruke områdene her til veldig kompliserte og store øvelser, sa Stoltenberg.