NRK Meny
Normal

Ny instruktør er klar

Hanne Tømta blir ny instruktør i neste års spel om heilag Olav. Tømta har vært instruktør og teatersjef både ved Nationaltheatret og Rogaland teater.

Gleder seg

Hanne Tømta er neste års instruktør i spelet om Heilag Olav. Her under en pressekonferanse på Stiklestad i dag.

Foto: Randi Wilsgård / NRK

I dag ble det klart hvem som skal ta over roret etter Marit Moum Aune, som har vært instruktør for fire spel på Stiklestad. Årets forestilling har hatt store besøkstall og har allerede fått gode anmeldelser.

–Det er en ære

Hanne Tømta sier til NRK at hun så på forespørselen som et ærefullt oppdrag. Likevel ser hun på oppgaven som en krevende instruktørjobb med tanke på hvor mange som er med og hvor omfattende spelet er.

– Jeg var ikke så selvsikker da jeg fikk tilbud om jobben, men når andre har tro på meg må vel jeg ha det også. Det er en sterk fortelling og noe helt særegent når det spilles på stedet det skjedde i 1030. Gårsdagens forestilling synes jeg var rørende, sier Hanne Tømta til NRK.

Erfaren instruktør

Hanne Tømta er fra Ulsrud i Oslo og har lang fartstid i teaterbransjen. Fra 2005 til 2008 var hun teatersjef ved Rogaland Teater. Den 1. september 2008 ble Tømta erklært som vinner av Stavanger Aftenblads kulturpris, og i 2009 ble hun teatersjef ved Nationaltheatret i Oslo.

Hun skal fortsette i jobben som teatersjef ved Nationaltheatret, men kombinere dette med instruktørjobben på Stiklestad.

Tømta har teaterutdanning fra Russland og i år fikk hun Heddaprisen for beste regi, for «Tre søstre» av Anton Tsjekhov. I begrunnelsen sto det: "Det er som vi ser en gammel kjenning for første gang."

– Jeg synes begrunnelsen for Heddaprisen passer godt sammen med spelet på Stiklestad. Jeg håper hun vil se på spelet med et nytt blikk og håndtere en gammel kjenning for første gang, sier direktøren for Stiklestad Nasjonale Kultursenter, Turid Hofstad.

Gamle kjente

Tidligere lensmann i Lierne og Verdal, Steinar Ravlo, var venn med Hanne Tømtas far. Da Tømta vokste opp var de på ferie sammen med familien til Ravlo på Verdal og hun føler derfor en tilknytning hit. I dag møttes de to igjen på pressekonferansen.

– Pappa er ikke med oss lenger, men jeg liker å tro at han hadde satt pris på at jeg møtte Steinar Ravlo så mange år senere. Steinar er egentlig den eneste jeg kjenner her oppe og det er ekstra hyggelig at han er her, sier Tømta til NRK.

Ravlo og Tømta

– Jeg kjenner Hanne fra hun var liten jentunge og i tillegg til å være dyktig er hun også et særdeles sjenerøst menneske. Hun kommer til å trives veldig godt med de frivillige her, sier Ravlo.

Foto: Randi Wilsgård / NRK Trøndelag