NRK Meny
Normal

Ny hurtigladestasjon for elbil

I dag åpner to hurtigladestasjoner for elbiler på Berkåk, noe som er et etterlengta tilbud langs E6 sør for Trondheim.

Fredag åpnet to hurtigladestasjoner for elbiler på Berkåk.

Prosjektet har mottatt støtte både fra Enova/Transnova og Rennebu kommune.

Petter Haugneland

Kommunikasjonsleder i Norsk Elbilforening, Petter Haugneland, er meget fornøyd med nyheten om ny hurtigladestasjon.

Foto: Elbilforeningen

– Dette er en veldig god nyhet som gjør at elbil blir et reelt alternativ for flere. De fleste lader hjemme i garasjen, men mange har behov for hurtiglading når de skal på lengre turer, sier kommunikasjonsleder i Norsk Elbilforening, Petter Haugneland, til NRK.

Flere velger elbil

Salget av elbiler øker. Det er nå cirka 4 500 elbiler på veiene i Trøndelagsfylkene. 4 000 av disse er i Sør Trøndelag, og salget er fremdeles sterkt. Elbilen kan nå også benyttes både langs E6 og Fv700 i Sør-Trøndelag.

Prosjektet har mottatt støtte både fra Enova/Transnova og Rennebu kommune. I tillegg har Kvikne Rennebu Kraftlag gitt bidrag ved å legge fram strømforsyning til ladestasjonen, og Berkåk veikro stiller plass til disposisjon.

27. mars klokken 12.00 åpner ordfører Ola T Lånke i Rennebu en ny ladestasjon for elbiler på Berkåk Veikro AS.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

Elbiler

Elbiler Elbiler har dukket opp over hele landet, og spesielt i byområdene er tettheten stor.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Skal lage flere stasjoner på strekninga

Ladestasjonen har lademulighet for elbiler med hurtiglading opp til 50 kW (Chademo og CCS/Combo). Den skal gi mye strøm på kort tid, og i løpet av 20 til 30 minutter skal batteriet være oppladet til cirka 80 prosent, ifølge produsenten EV Power AS, som er etablert av NTE.

Ladetiden kan variere med temperatur og størrelse på batteripakke. To biler kan lades samtidig, og produsenten ser ikke bort ifra at det kan bli kamp om de to plassene etter hvert.

– Anlegget er laget for å kunne utvides etter hvert. Hvis det viser seg å bli kø av dette, har vi også sett på muligheten for å lage flere stasjoner på denne strekninga. Blant annet er Støren aktuell som hurtigladestasjon, sier daglig leder i EW Power, Gøran Vollan, til NRK.