– Jeg kan utgi meg for å være en 12 år gammel jente på et anonymt chatteforum, men jeg er jo slettes ikke det, sier professor i biometri, Patrick Bours ved NTNU til forskningsmagasinet Gemini.
Han er med i et nytt prosjekt som skal bruke forskning fra biometri og språkvitenskap for å gjøre anonyme chatterom tryggere for barn.
Avslører ikke identiteten
– Hvis analysen viser at brukere har vært uærlige når de har oppgitt alder og kjønn, så blir de stengt ute fra chatterommet eller overvåket til man er sikker, sier Bours.
Med kilder og forskning fra både biometri og språkvitenskap, vil resultatet bli sikrere.
– Metoden vil ikke avsløre identiteten til brukerne, bare om de har vært oppriktige da de oppga brukerinformasjon.
Skrivekunsten avslører
Forskerne peker på at måten vi skriver på unik for hver enkelt. Ved hjelp av tastaturgjenkjenning kan forskere finne kjønn, alder og humøret til en person.
Det betyr at hvordan en person skriver kan registreres, og at det er mulig å avgjøre om dette er et barn eller en voksen.
– Samtaler på nettet har mange sider, og jo flere parametere vi har, jo sikrere blir vi i analysen, sier Dorothee Beermann, professor i språkvitenskap ved NTNU til Gemini..
Utvikling av metoden
Forskningsprosjektet studerer ulike grupper; menn, kvinner, barn og eldre.
Tekster vil bli analysert med tastaturgjenkjenning og språkvitenskap på bakgrunn av at forskerne vet hvem som har skrevet den.
– Med nok datamateriale kan vi trinn for trinn utvikle metoden slik at vi kan analysere tekst der vi ikke vet kjønn og alder fra før, sier forskerne.
Resultat 2019
Prosjektet består av de to professorene, en doktorgradsstipendiat og en postdoktor. De håper å få med flere master- og doktorgradsstudenter. Målet er å ha konkrete resultater i løpet av våren 2019.
– Dette høres ut som spennende forskning som absolutt kan trygge barn og unges hverdag på nett sier Jonas Bjørkli, rådgiver i Barneombudet til Gemini.