– Kjempegodt å komme i gang

I dag var de fleste arbeiderne tilbake på jobb ved verftet på Kvithyll i Rissa.

Ansatte tilbake på jobb ved Fosen Yard

De ansatte ved Fosen Yard var i dag tilbake på jobb ved verftet på Kvithyll. Nå starter de jobben med å utbedre tre hurtigruteskip.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Øyvind Kimo i Fosen Yard

Øyvind Kimo var blant de ansatte som endelig kunne møte på jobb igjen mandag.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Vi er vel 70 personer som er tilbake på jobb nå. 50 nede i produksjonen og resten er administrasjon, ingeniører og andre, sier Øyvind Kimo.

Han var tillitsvalgt i verkstedklubben i den konkursramma bedriften Noryards Fosen. Nå har bedriften fått nye eiere og nytt navn. Nå er de samme ansatte tilbake på jobb i bedriften Fosen Yard.

Nye arbeidskontrakter

På et allmøte i ettermiddag la ledelsen i selskapet fram planene for den videre drifta. I tillegg fikk de ansatte presentert de nye arbeidskontraktene som de nå skal ta stilling til om de vil signere.

71 ansatte får nå tilbud om ny jobb. 75 mista jobben da Noryards Fosen gikk konkurs.

Mange av arbeiderne ved verftet er mellomfornøyde, arbeidsavtalene skrives under i dag.

Arbeidsavtalene skrives under i dag.

I kontrakten ber ledelsen de ansatte om å gå med på at ti prosent av lønna går tilbake til selskapet for å styrke risikokapitalen. Dersom selskapet går med overskudd vil de ansatte få ta del i et eventuelt utbytte som skal utbetales som takk for hjelpa.

– De fleste har signert kontrakten, men det er med litt blanda følelser. Selv har jeg ikke fått sett kontrakten enda, men jeg får gjøre en vurdering selv når jeg ser hva som står, sier Kimo.

Kontrakt med Hurtigruten

Det var i midten av oktober at Noryards Fosen slo seg selv konkurs etter at de mista en kontrakt på 700 millioner.

Siden ble det jobba på spreng for å starte et nytt selskap for å sikre nytt arbeid for de ansatte som mista jobben i konkursen.

Tre uker senere ble det innkalt til pressekonferanse hvor det ble kjent at Fosen Yard var blitt grunnlagt og at firmaet hadde sikra seg en kontrakt på 550 millioner for Hurtigruten AS.

De ansatte starta i dag jobben med å utbedre MS Spitsbergen som skal bygges om til å ta med seg turister i arktisk farvann.

– Det er mye innvendig arbeid. I tillegg skal vi stenge av akter og bygge ekstra lugarer der. Vi skal også fortsterke deler av skroget under vannlinja sånn at det tåler å kjøre i farvann med is, sier Kimo.