NRK Meny
Normal

NVE ber folk holde seg unna elvene

Oppdal kan få over én måneds nedbør i løpet av det kommende døgnet.

Driva ved Granmo camping

Slik så det ut i elva Driva ved Granmo camping i 13.15-tida onsdag. – Foreløpig vil jeg beskrive det som en helt vanlig vårflom, sier lederen av campingen. NVE mener folk uansett bør ta forholdsregler.

Foto: Lars Hevle

Det er varslet svært mye nedbør i Trøndelag det neste døgnet, og elvene stiger raskt.

Oppdal kan få mer nedbør i løpet av ett døgn enn det som er vanlig i området i løpet av en hel måned.

– Det vi frykter mest nå er Driva, for prognosene sier 50–60 millimeter nedbør, og hvis det skjer vil elva gå veldig kraftig opp og vi kan få en 50-årsflom, sier Per Ludvig Bjerke i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NRK.no.

Flomutsatt camping

NVE forteller at det er Granmo camping i Oppdal som i så fall er mest utsatt for flomvannet, men der er ikke folk så bekymra ennå.

– Jeg er veldig rolig, sier lederen for campingen, Lars Hevle, når NRK.no ringer ham like etter klokka 13.

Han forteller at det har regnet jevnt gjennom store deler av dagen, men at han ikke er redd for at campingen får besøk av naboelva Driva.

– Elva var større i pinsa

Under flommen i 2011 kom det betydelige mengder med elvevann inn over campingplassen, men så langt i dag har ikke Hevle funnet noen grunn til å ta fram støvlene fra skapet.

– Foreløpig vil jeg beskrive det som en helt vanlig vårflom. Elva har steget litt, men den var større både pinseaften og kvelden før. Slik som det ser ut nå, så er vi ikke bekymra.

Hevle følger likevel med på situasjonen i elva.

– Jeg hørte noe om at det snør på Dovre. Hvis det er tilfelle, så vil elva kulminere (nå høydepunktet journ.anm.) og vannøkningen vil gi seg etter hvert.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ystengbrua i Haltdalen

Slik så det ut ved Ystengbrua i Holtålen tidligere onsdag. NVE håper nå at vannstanden i elva Gaula har nådd makspunktet.

Foto: Ole Jørgen Kjellmark

Ber folk ta forholdsregler

NVE er også bekymret for elva Gaula.

– Det er en av de mest flomfarlige elvene i Norge. Grunnen er at nedbørsfeltet er så jevnt fordelt i høyde, slik at alt kommer samtidig i elva, forklarer Bjerke.

For to år siden ble Ålen sentrum ødelagt av en storflom.

– Akkurat nå er det verst øverst i Gauldalen og Ålen-området, akkurat som i 2011. Der har de fått veldig mye regn, og de mangler bare én meter før de er på nivå med 2011.

Likevel finnes det et lite lyspunkt. En målestasjon litt lenger opp i elva viser at vannstanden er på vei ned, og NVE håper nå at den har nådd makspunktet.

Likevel oppfordrer Bjerke folk til å ta forholdsregler.

– Hvis det er hurtigstigende bekker og elver i nærheten bør de holde seg unna, og passe på barna og verdisakene sine.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25