Hopp til innhold

Universitetene rydder plass for ukrainske studenter

Til høsten åpnes det for å få inn ukrainske studenter på mange av de norske studiestedene.

Universitetsmuseet i ukrainske farger, Universitetet i Bergen

TILRETTELAGT STUDIEPLASSER: Slik var Universitetet i Bergen farget i de ukrainske fargene i mars i 2022. Nå åpner universitetet studieplasser for de ukrainske studentene.

Foto: Maren Bjotveit / UiB

For noen uker siden skrev NRK om at regjeringen har fått på plass en løsning som gjør at de ukrainske flyktningene har mulighet til å søke seg inn på et ekstraordinært studieopptak til høsten.

Nå har mange av universitetene og høyskolene i Norge ordnet gode studietilbud for de ukrainske flyktningene.

Fått mange henvendelser

Fra i høst åpnes 140 studieplasser på heltid for ukrainske flyktninger ved NTNU.

Alle flyktninger som har ankommet Norge og som har fått innvilget opphold av myndighetene vil få tilbud om å søke. NTNU har de siste månedene fått svært mange henvendelser fra ukrainske ungdommer som ønsker å studere, skriver universitetet i en pressemelding.

NTNU

NTNU er en av studiestedene som har tilrettelagt studieplasser til flyktningene.

Foto: Morten Andersen / NRK

På grunn av de ukrainske flyktningenes behov tilbyr universitetet fleksible utdanninger. Undervisningen blir gitt på engelsk.

Bioteknologi, europeiske studier, marineteknologi og industriell økologi er blant masterprogrammene som nå åpnes opp for flyktningene.

– Dette er vårt lille bidrag i håndteringen av den største flyktningkrisen i Europa etter andre verdenskrig, sier Marit Reitan, som er prorektor for utdanning ved NTNU.

Reitan sier fagmiljøene på universitetet har vist svært stor vilje til å ta imot denne gruppen.

Les også Flyktet fra krigen i mars – allerede i full jobb

Olena (35) brukte bare to måneder på å finne seg jobb i Norge.

Ekspress-kø

Opptaksprosessen for de ukrainske flyktningene er kraftig forenklet i forhold til hvordan den er for vanlige søkere. Søknadsfristen for høyere utdanning, som gikk ut 15. April, holdes åpen frem til studiestart.

Studenter får endelig møtes fysisk

NTNU vil arrangere løpende opptak i løpet av sommeren og frem til oppstart av høstsemesteret i midten av august.

Foto: Morten Andersen / NRK

NTNU stiller som krav at søkerne har gjennomført videregående i hjemlandet og at de tar en test som viser at de behersker engelsk.

– Selv om vi har laget en rask vei inn til NTNU må flyktningene være faglig kvalifisert. Uten dette vil de ikke ha utbytte av undervisningen, og situasjonen vil også bli vanskelig for våre faglærere, presiserer prorektor Marit Reitan.

– Hva vil universitetet gjøre for å sørge for at disse flyktningenes psykososiale behov blir imøtegått?

– Vi legger til rette for at de kan gå på introprogram. Vi har også tatt kontakt med ukrainske studenter som allerede er her og som kan være døråpnere. I tillegg vil fagmiljøene tilrettelegge på best mulig måte for å ta imot studentene, sier Reitan.

Ikke bare NTNU har kommet med tilbud til de ukrainske flyktningene. I listen under kan du se hvilke studiesteder det er snakk om.

70 studenter på sommerkurs

Ved Universitet i Bergen har de også åpnet en rekke kurs og masterprogrammer for ukrainske flyktninger. Rektor Margareth Hagen sier universitetet strekker seg langt for å gi studentene plass på de studiene der det er mulig.

– Dette er et ansvar vi tar med den største selvfølgelighet, sier Hagen.

Det er først og fremst på masterprogrammene de tillater opptak, fordi det undervises på norsk på lavere nivå.

Studenter i Bergen venter på at skolen skal åpne

Denne sommeren tilbyr universitetet i Bergen språkkurs i norsk og engelsk.

Foto: Dina Nybø Olavsen / NRK

Universitetet har fått 125 studieplasser og 70 studenter deltar allerede i norsk- og engelskkurs i sommer.

– Vi regner med at en stor del av de kommer til å fortsette til høsten, sier Hagen.

Rektoren tror inntaket av de ukrainske studentene vil være en berikelse for studentmiljøet. Hun berømmer også regjeringen.

– Jeg er glad for at regjeringen har vært så tydelige og har bidratt på den måten de har gjort. Der synes jeg vi skal skryte av regjeringen og statsråden, sier Hagen.

– Behov for veiledning

Universitetet i Oslo har også tatt grep for de Ukrainske flyktningene. De tilbyr blant annet flere ulike års- og masterstudier, i tillegg til kursing i norsk.

– Det er avgjørende at flyktningene får muligheten til å fortsette eller begynne på høyere utdanning. Vi vil ta vår del av ansvaret her, og har derfor utvidet studietilbudene våre. Det er viktig for en fremtidig gjenoppbygging av Ukraina, og det er avgjørende for livskvaliteten til de som nå har måttet flykte fra hjemlandet sitt. Men merk at studietilbudene er for alle flyktninger med beskyttelsesbehov, skriver rektor ved UiO Svein Stølen i en e-post til NRK.

Les også Prisøkning rammer studenter: Albert Elias (21) pendler fire timer for deltidsjobben

Student Albert Elias Øksendal

Opptaket er åpent for flyktninger som for tiden er i Norge, som kan dokumentere dette med et asylsøkerbevis eller et oppholdskort som sier at man har oppholdstillatelse som asylsøker.

Søknaden sendes inn gjennom søknadsweb, på lik linje som andre søkere i Norge. Fristen har derimot gått ut med unntak av norskkurs.

– Er det noen utfordringer for universitetet knyttet til å slippe inn ukrainske flyktninger på studieprogrammene?

– Søkerne er kommet ulikt langt i studiene sine i hjemlandet, og de har behov for veiledning om hvordan de kan fortsette utdanningen sin hos oss. Det er også avgjørende at de behersker engelsk tilstrekkelig. Dette skal vi klare å håndtere på en god måte, skriver Stølen.