Hopp til innhold

NTNU pusses opp for 128 millioner

Hovedbygningen på NTNU gjennomgår nå den største rehabiliteringen siden den ble oppført for 100 år siden.

Gløshaugen, NTNU

Hovedbygningen har ikke har blitt restaurert siden det ble oppført mellom 1906 og 1910.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

128 millioner kroner brukes nå til å pusse opp NTNUs 100 år gamle hovedbygning på Gløshaugen i Trondheim, skriver Universitetsavisa.

Bygget har ikke har blitt restaurert siden det ble oppført mellom 1906 og 1910.

Splitter nye toaletter, en kafé og nye møbler er noe byggets besøkende kan vente seg når prosjektet står ferdig om et par år. Prosjekteringen startet allerede i 2013.

– Det har aldri blitt tatt så store grep i dette bygget noen gang, så det er en ganske omfattende jobb, sier prosjektleder for rehabiliteringen, Geir Skjevdal, til NRK.

Toaletter med utsikt

Lindis Burheim

Eiendomssjef, Lindis Burheim, forteller at det blir nye toaletter og en ny kafé i det gamle NTNU-bygget.

Foto: Pressebilde / NTNU

Rehabiliteringen omfatter mye tekniske oppgraderinger, men er også satt i gang for å utvide kapasiteten i bygget. Det skal for eksempel bli flere toaletter som også vil bli mer funksjonelle og mer moderne. De skal likevel stå i stil med resten av bygget.

– Noen av de nye toalettene plasseres der det er store vindu med god utsikt over byen. Sånn sett er vi veldig heldig med beliggenheten vår, sier eiendomssjef, Lindis Burheim ved NTNU.

Hele toalettprosjektet koster 30 millioner kroner. Det er sju millioner kroner mer enn prosjektet som går på IT og elektrisk anlegg.

NTH

Det gikk med en del trelast til stillasene under byggingen av Høgskolen i 1908.

Foto: Erik Olsen / NTNU

Kafé i fellesarealet

Restaureringen av bygget vil være ferdig mellom 2019 og 2020. Da vil det også kanskje være en kafé i Hovedbygningen hvor både studenter, ansatte og besøkende skal kunne møtes.

– Vi ser nå på mulighetene for å kunne ha en kafé i fellesområdet i første etasje. Tanken er at det skal være i tråd med vår idé om en levende campus hvor vi kan invitere inn, sier Bruheim.

I tillegg til dette skal alle vinduer byttes ut, brannanlegg blir nytt og uteområdet vil få en oppgradering.

– En ærefull jobb

Hele hovedbygningen på Gløshaugen er fredet, noe som betyr litt ekstra arbeid for prosjektlederen.

– Både bygget i seg selv og interiøret er vernet, så uansett hva vi gjør må riksantikvaren inn i bildet, forklarer Skjevdal.

Han legger likevel vekt på at jobben er spesiell og et oppdrag litt utenom det vanlige.

– Det er jo en ærefull jobb, så det å få jobbe med et sånt signalbygg for Trondheim er veldig interessant, sier prosjektlederen.