NTNU ønsker mer støtte fra politikerne

Regjeringa sier de ønsker å satse på forskning og høyere utdanning i årets statsbudsjett. For NTNU betyr satsingen at de i realiteten trolig må kutte i budsjettet for neste år.

NTNU

NTNU må trolig kutte i budsjettet for neste år som følge av statsbudsjettet.

Foto: NTNU

Gunnar Bovim

Rektor Gunnar Bovim ved NTNU ser ikke at regjeringa helt følger opp sine intensjoner med penger på årets statsbudsjett.

Foto: Bent Vidar Lindsetmo
May-Britt Moser og Edvard Moser

Regjeringa ønsker å få flere norske forskere som ekteparet May-Britt og Edvard Moser som fikk nobelprisen i medisin denne uka.

Foto: Drago Prvulovic / NTB scanpix

– Trekker man fra plusser og minuser på statsbudsjettet så får vi en økning opp mot en prosent, sier rektor ved NTNU, Gunnar Bovim til NRK.

Regjeringa foreslår å bruke 30,9 milliarder kroner på universitetene og høyskolene i 2015. Det betyr en vekst på rundt to prosent fra i fjor.

Elitesatsing

For NTNU betyr det 9,5 millioner i økte bevilgninger.

I tillegg til dette ønsker regjeringa å bruke 70 millioner kroner på å utvikle utdannings- og forskningsmiljøer i internasjonal toppklasse. For NTNU betyr det rundt 16 millioner kroner til å utvikle nye miljøer som kan hevde seg på samme måte som ekteparet Moser, som vant Nobelprisen i medisin mandag.

– Dette er en riktig satsing og vi støtter intensjonene bak dette. Men i forhold til Moser-miljøet bruker vi cirka 30 millioner i året på dem alene. Så dette er ikke en veldig stor satsing sett ut ifra våre øyne, sier Bovim.

Retoren mener også det rimer dårlig med elitesatsingen at regjeringa ønsker at nye stipendiatstillinger kun skal gå til nye universitet og høyskoler.

– Vi har forståelse for at det er nødvendig å bygge opp profesjonsstudiene ved disse institusjonene. Men vi forventer at veksten framover går til å styrke forskning på høyt nivå, i tråd med regjeringas intensjoner, sier rektoren.

LES OGSÅ: NTNU på topp-fem-lista

LES OGSÅ: NTNU overbooker hvert år

Må spare

Samtidig som regjeringa gir penger med den ene hånda, så tar de med den andre. Ved NTNU får de et kutt i lønns- og priskompensasjonen på 21 millioner kroner. Kuttene er ment å gjøre universitetet mindre byråkratisk og mer effektivt.

– Vi skal bidra med vår del for å bli så effektive som mulig, men dette er et reelt kutt som vi må ta inn uten at det går utover utdanning og forskning, sier Bovim.

I tillegg regner universitetet med å tape 11 millioner kroner på at det foreslås å innføre studieavgift for studenter utenfor EØS.

– Om vi ser på NTNUs budsjett isolert sett, så er det en liten økning fra i fjor. I tillegg legger regjeringen mer på den nasjonale og internasjonale konkurransearenaen. Der vil NTNU prøve å hevde seg og vinne flere konkurranser. På den måten kan vi komme styrket ut av dette selv om vi i utgangspunktet hadde ønsker oss et større handlingsrom til universitetet selv. Jeg hadde naturlig nok ønsket at de politiske intensjonene hadde kommet enda tydeligere fram i form av penger, avslutter Bovim.

Siste fra Trøndelag

Se Midtnytt 20.00 med Kristin Agerlie

Se Midtnytt 20.00 med Kristin Agerlie