Hopp til innhold

NTNU i omstridt prosjekt

NTNU er involvert i et utvinningsprosjekt av oljesand som får massiv kritikk fra miljøorganisasjoner.

Rørledninger ved Fort McMurray i Canada
Foto: David Boily / Scanpix/AFP

NTNU og tre canadiske universiteter inngikk i høst en forskningsavtale med Statoilhydro om forskning på ny teknologi for utvinning av oljesand i Alberta i Canada.

- Verden er ikke så desperat at vi trenger oljesand, sier Marius Holm i Bellona til Under Dusken.

Svekker troverdigheten

Oljesandutvinning ved Fort McMurray i Alberta
Foto: Jeff McIntosh / Scanpix/AP

- Utvinningen av oljesand er mye verre enn all annen oljeutvinning. Det forurenser masse i både produksjonsprosessen og ved bruk i forurensende transport, sier Holm til studentavisa. Han reagerer sterkt på at NTNU deltar i prosjektet og mener det vitner om feil verdivalg ved universitetet.

- Troverdigheten blir svekket om de har ambisjoner om å være i verdensklasse når det gjelder miljørettet utdanning, sier Holm. Bellona mener det er en for lang vei å gå å gjøre teknologien miljøvennlig.

Bekymret urbefolkning

Statoilhydro betalte 12 milliarder kroner for det 1110 kvadratkilometer store området i Alberta i 2007. Totalt kan oljesandprosjektet resultere i CO2-utslipp på 7 millioner tonn årlig.

Vannforbruket under utvinningen er i tillegg veldig høyt og restvannet må renses for å unngå forurensing av grunnvannet. Urbefolkningen i området er bekymret for hvordan oljeproduksjonen skader miljøet.

Langsiktig prosjekt

NTNU Gløshaugen
Foto: Linda Bjørgan

Leder ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk, Jon Kleppe, er uenig med Bellona.

- Denne oljen er ikke mer skitten enn annen olje. Det er oppvarmingen av damp som fører til det høye CO2-utslippet, sier han til Under Dusken.

Kleppe sier de sammen med de canadiske universitetene skal gjøre utvinningen av tungolje mer miljøvennlig, mer effektiv og mindre energikrevende. Han synes det er viktig at NTNU deltar i prosjektet.

- Dette er et langsiktig prosjekt. Vi vil være avhengig av olje i framtiden hvis det ikke kommer et gjennombrudd i fornybare energikilder, sier Kleppe. Han mener mye av kritikken er feil og viser til at de ikke graver opp oljen, men borer brønner.

- Bør stille krav

Energi- og miljørådgiver i Geelmuyden.Kiese, Kristine Meek, mener NTNU må passe seg for ikke å ende opp som et miljøgissel. Hun mener de må stille krav til Statoilhydro.

- Dersom NTNU mener det går an å utvinne oljesand på en mer miljøvennlig måte, kunne de stilt krav om at oljeutvinningen stoppes eller reduseres fram til man har utviklet en bedre teknologi, sier hun til studentavisa.