Hopp til innhold

NTNU har snudd: Skal likevel heise regnbueflagget under Pride

NTNU-ledelsen har tatt en revurdering. De kommer til å flagge i regnbuens farger under Pride-paraden lørdag.

Hannah Lerfaldet og Kristoffer Halseth med regnbueflagg utenfor NTNU Gløshaugen

Trondheim Pride, her representert ved Hannah Lerfaldet og Kristoffer Halseth, sendte søknad for å få NTNU til å flagge under Pride. De fikk blankt avslag – men nå har universitetet ombestemt seg.

Foto: Morten Andersen / NRK

Knappe tre timer etter at NRK publiserte saken om at Norges største universitet sa nei til å flagge under Pride, har NTNU snudd.

– Vi flagger likevel. Vi har tenkt mer over saken, og vil heise flagget til topps på lørdag.

Det sier Toril A. Nagelhus Hernes, prorektor for nyskaping og leder for NTNU sitt likestillings- og mangfoldsutvalg.

– Det ble en diskusjon rundt saken også i forrige runde, forteller Hernes, som utover det ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

– Dette er en gledelig overraskelse. Jeg gleder meg til å se regnbueflagget under paraden. Mangfold er så uendelig mye mer enn menn inn i omsorgsyrker eller kvinner inn i teknologien, sier NTNU-ansatt Kristoffer Halseth, som i utgangspunktet søkte om flagging på vegne av Trondheim Pride.

Massiv respons

NRK har fått en rekke reaksjoner på at NTNU avslo søknaden. Via sosiale medier og på e-post har mange tatt til orde for at de, av ulike årsaker, støtter flaggnekt.

Andre mener avslaget er høyst skuffende, deriblant Turid Kristensen (H) fra Stortingets utdannings- og forskningskomité.

– Jeg ble trist da jeg leste nyheten. Selv om ledelsen skal gå i paraden, sender NTNU et dårlig signal når de sier nei til flagging. Pride er noe helt spesielt. Det er fremdeles mange homofile og lesbiske som ikke tør å komme ut, og det er fremdeles mange som blir trakassert. Vi alle må gjøre en innsats, sa Kristensen.

Tidligere AUF-leder, Eskil Pedersen, skrev på Twitter at han synes det hele var utrolig flaut.

Mari Holm Lønseth (H) var like oppgitt.

– NTNU er best i mye, men dårligst i homo-saken. Her må NTNU se til de andre universitetene i Norge, sa Lønseth.

– Har aldri vært imot Pride

Og det er akkurat hva NTNU nå har gjort, sier fungerende kommunikasjonssjef, Jan Erik Kaarø:

– Vi har blant annet sjekket hva som skjer ellers i sektoren, og ser at veldig mange flagger under Pride. Derfor har ledelsen bestemt seg for å gjøre det samme.

Dette skjer til tross for at Kaarø torsdag morgen var krystallklar på at ledelsen ikke ville revurdere saken, men at de skal behandle en eventuell ny søknad til neste år.

Kaarø understreker at NTNU aldri har vært imot Pride på noen som helst måte.

– Det var aldri slik at vi ved ikke å flagge har markert motstand mot Pride.

– Vi har hele tiden sagt at vi støtter bevegelsen fullt og helt, forklarer Kaarø, som sier hovedhensikten med avslaget var likebehandling for alle organisasjoner, og at NTNU ville følge flaggloven.

– Nå ønsker vi å ta en diskusjon med departementet, for å få felles retningslinjer for flagging, sier Kaarø til NRK.