Hopp til innhold

Forskere skal prøve å lage trøndersk ur-øl

NTNU og Stjørdalsbryggeriet ønsker å finne gammel gjær hjemme på gårdene til folk. Målet er å kunne brygge øl lik den som ble drukket her for flere hundre år siden.

Korn i stettglass

ØLBRYGGING ER POPULÆRT: Det har vært en bryggeriboom i Norge de siste årene og mange av håndverksbryggeriene finnes i Midt-Norge.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Det handler om å bevare en identitet og ølkultur, derfor samarbeider Stjørdalsbryggeriet med NTNU for å finne den trønderske urgjæren.

– Identiteten til Stjørdalsølet er flere hundre år gammel, den stammer helt fra vikingtiden. Men urgjæren har gått tapt siden den gang, sier bryggerisjef ved Stjørdalsbryggeriet, Mikael Slettedal.

Men han håper å finne den igjen, slik at de kan bruke den til ølbrygging.

– Kanskje klarer vi å reprodusere en øl, lik den ølen som ble drukket her for 200–300 år siden? Det hadde vært utrolig artig, sier Slettedal.

Anita Nordeng Jakobsen og Mikael Slettedal

ØNSKER HJELP FRA FOLK: Anita Nordeng Jakobsen fra NTNU og Mikael Slettedal fra Stjørdalsbryggeriet håper å komme kontakt med folk i Stjørdalsregionen som har gammelt ølutstyr liggende i en låve eller noe.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

NTNU vil finne og ta i bruk trønderske gjærstammer

Prosjektets hovedmål er å etter hvert kunne ta i bruk trønderske gjærstammer i ølproduksjon, opplyser førsteamanuensis Anita Nordeng Jakobsen ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap på NTNU.

– Vi håper å komme kontakt med folk i Stjørdalsregionen som har gammelt ølutstyr liggende i en låve eller noe. Da kan vi komme og skrape av belegg fra utstyret og ta det tilbake til NTNU og dyrke det opp på selektive medier og få renkulturer som vi kan bruke i ølproduksjon etterpå, sier Jakobsen, som er leder for dette prosjektet.

Gjæren klarer nemlig å overleve, selv om den er flerfoldige år gammel.

– Hvis vi kommer over gamle øltønner som har stått ubrukt noen år, så er det fullt mulig å finne og vekke til live gamle gjærstammer, sier Jakobsen.

Korn i stettglass

ØLBRYGGING ER POPULÆRT: Det har vært en bryggeriboom i Norge de siste årene og mange av håndverksbryggeriene finnes i Midt-Norge.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Håper å finne hundrevis av gode smaker

Også Austmann bryggeri i Trondheim er interessert i å finne gammelgjæren.

– Vi er interessert i all slags gjær og bakterier. Man kan utvikle noen hundre smaker ut fra dette. Vi håper at vi skal kunne finne en del gode smaker – selv om det nok er en del dårlige smaker, hvis vi finner urgjæren, sier bryggerisjef på Austmann bryggeri, Anders Cooper.

– Det om å gjøre å finne noe som fenger, sier Cooper engasjert.