NTNU-forelesninger på iTunes

Som et av Nordens to første unversiteter lanserer nå NTNU forelesninger på iTunes.

NTNU Gløshaugen
Foto: Linda Bjørgan

Gjennom iTunes kan studentene få tilgang til videofilmede forelesninger og foredrag. Tjenesten er gratis.

Lanseres på tirsdag

ITunes U ble lansert i 2007, og kjente amerikanske universiteter som Stanford, MIT og Yale var blant de først til å legge ut materiale. Det siste året har også europeiske universiteter kommet etter. Først ut i Norden blir NTNU og Universitetet i Stavanger som begge lanserer sine områder tirsdag.

Under navnet NTNU Open CourseWare har Universitetet i Trondheim i første omgang lagt ut rundt 90 videoer om ulike emner. Spennvidden i temaene er stor. Alt fra medisin og matematikk til sosiologi og språk.

Tilgjengelig for alle

Hos andre universiteter er tilbudet blitt særlig populært blant studenter som laster ned videoer og lydopptak med sine forelesere. Men siden læringsmateriellet er åpent tilgjengelig kan alle og enhver fråtse i kunnskapen fra verdens beste universiteter.

– Det er jo nordmenn flest som via skatteseddelen betaler for størstedelen av vår virksomhet. Da skulle det bare mangle om de ikke også får se hva vi driver på med. Kort sagt så ønsker vi å gjøre vår kunnskapsproduksjon tilgjengelig for alle interesserte, sier Julie Feilberg, nylig avtroppet
prorektor for utdanning og læringskvalitet ved NTNU.

Folkeopplysning

NTNUs hensikt med å ta i bruk iTunes U er i første omgang å drive folkeopplysning og forskningsformidling. Etter hvert håper imidlertid Feilberg at kanalen også skal kunne brukes som støtte for regulær undervisning. I tillegg til videoer vil det etter hvert også bli lagt ut lydopptak, lysark og annet digitalt materiell.

Universitetet i Trondheim har de siste årene gjort opptak av mer 1.000 forelesninger og foredrag, men de aller fleste videoene er i dag kun tilgjengelig via passordbeskyttede systemer. Målet er nå å gi tilgang til det meste av materiellet via åpne kanaler som iTunes U og YouTube.