– Utvist på grunn av manglende samarbeidsvilje

Den israelske ambassaden sier NTNU-student Vilde Aarethun ikke kom inn i landet fordi hun nekta å samarbeide med flyplassvaktene.

Vilde Aarethun

NTNU-student Vilde Aarethun fikk ikke komme inn i Israel da hun skulle gjøre arbeid i forbindelse med masteroppgaven sin.

Foto: Privat

NRK skrev tirsdag om Vilde Aarethun (25) fra Trondheim, som er psykologistudent ved NTNU. Mandag denne uken ble hun utvist fra Israel etter å ha nektet å oppgi pinkoden til mobiltelefonen sin i en sikkerhetskontroll. Hun ble sittende 19 timer i arresten i Tel Aviv, før hun ble fløyet tilbake til Norge.

Aarethun reiste til Israel for å gjøre feltarbeid til masteroppgaven sin, i Jerusalem og i den palestinske byen Ramallah.

Nulltoleranse

Ved den Israelske ambassaden i Oslo har ambassaderåd Dan Poraz forsøkt å finne ut hva som skjedde.

– Det jeg vet er at hun ble nekta adgang til Israel på grunn av mangel på samarbeid i grensekontrollen. Hva det innebærer vet jeg ikke, sier Poraz, til NRK.

Aarethun hevder hun måtte oppgi pinkoden til telefonen sin og nekta å gjøre dette. Poraz sier han ikke vet om det var årsaken til utvisningen, men sier samtidig at det ikke er vanlig å be om dette til reisende til landet.

– Men det er nulltoleranse for politiske ytringer på flyplasser i Israel. Man kan si sin mening hvor som helst andre steder, men ikke der, sier Poraz.

Universitetet mener utvisningen er uakseptabel

NTNU mener utvisningen av Aarethun er uakseptabel og har bedt om et møte med den israelske ambassaden.

– Det er alvorlig når vanlige studenter blir arrestert når de kommer for å gjøre studiearbeid i utlandet i forbindelse med studiearbeid hos oss, sier kommunikasjonssjef ved NTNU, Christian Fossen.

Christian Fossum ved NTNU

Kommunikasjonssjef ved NTNU, Christian Fossen, er sterkt bekymret over behandlingen Vilde Aarethun (25) fra Trondheim fikk, da hun ble kastet ut av Israel.

Foto: Åge Hojem / NTNU

Skolen vil nå ta opp saken med norske og israelske myndigheter, og er spesielt interessert i å høre den israelske ambassadens versjon av saken.

– Dette følger vi opp med både norske og israelske myndigheter, og rektor Gunnar Bovim skal i møte med den israelske ambassaden neste uke. Vi ønsker svar på hva de tenker rundt dette og fremtidige studenter som skal gjøre studiearbeid i landet.

Mener studenten gjorde rett i å skjule pinkoden

Fossen mener studenten gjorde rett i å ikke gi israelske myndigheter tilgang til sin private telefon.

– Det synes jeg hun gjorde rett i å ikke gjøre. Vi forstår at hun ikke ville dele private opplysninger til et fremmed lands myndigheter og støtter den vurderingen, sier Fossen.