NRK Meny
Normal

NTE: – Kan bli strømløst igjen!

Strømmen kan gå igjen, advarer NTE nå som det meldes mye vind og nedbør. De ber folk være føre var og forberede seg på at de kan bli uten strøm.

Kraftlinjer med vindfall
Foto: NTE

Trygve Kvernland

Trygve Kvernland, administrerende direktør i NTE Nett.

Foto: NTE

Det meldes dårlig vær de nærmeste dagene. NTE ber derfor kundene sine om å ta forholdsregler og være forberedt på at strømmen kan gå igjen.

Energiselskapet selv forbereder seg på flere strømbrudd i samband med det varsla uværet.

– Vi har skjerpa beredskapen, den har vært skjerpa helt siden forrige helg. Siden stormen «Hilde» har vi hatt ekstramannskap inne. Både interne og eksterne står klare til å rykke inn, så vi mener vi er godt forberedt på det som kommer, sier Trygve Kvernland, administrerende direktør i NTE Nett.

Snø og vind kan føre til at flere trær faller

Ekstremværet «Hilde» påførte strømnettet i Nord-Trøndelag omfattende skader. Særlig i norddelen av fylket ble skadene store, og tusenvis var uten strøm i flere dager.

De fleste feilene er funnet og reparert, men NTE arbeider fortsatt med å reparere svekkelser i strømnettet. Inntil alle disse er utbedra, er nettet sårbart.

I tillegg kan tung snø og vind føre til at nye trær faller over kraftlinjer.

– Vi har jobbet på spreng siden forrige helg med å få strømnettet vårt i stand. Vi har kommet langt, men det gjenstår fortsatt en del strekninger som har fått skader. Disse skadene gir ikke nødvendigvis utslag i manglende strøm hos kunden, men de kan bli en utfordring hvis det kommer sterk vind og nedbør, sier Kvernland.

– Avhengige av godt vær

NTE hadde planlagt å fly over alle linjer med to helikoptre mandag for å få oversikt.

Helikoptrene ble stående værfast på Gardermoen, og kom seg ikke til Værnes før mandag ettermiddag.

Nå håper NTE å starte søk etter feil på strømnettet i løpet av tirsdag.

– Vi har tatt tak i de områdene hvor vi har hatt provisoriske løsninger. I norddelen av fylket er det mange midlertidige løsninger, derfor er vi ekstra sårbare der. Vi har brukt store ressurser på å ordne opp, men vi er avhengig av godt vær. Det kan ta noen uker, faktisk helt til jul, før vi får gått over hele nettet, sier Kvernland.

NTE har en formidabel jobb foran seg.

– Vi har 13.500 km strømlinje i Nord-Trøndelag, det er mer enn diameteren på jordkloden, sier Kvernland, men forsikrer at NTE har verktøy til å finne de stedene der det er verst.

Les også: Advarer mot farlig oppryddingsjobb

Se de omfattende skadene etter Hilde

Se de omfattende skadene etter stormen «Hilde».