Norwegian: – Dette kunne vi ordnet internt

Mens flere tusen nordmenn rammes av kansellerte flygninger på vei til sommerferie, er Norwegian fortvilet over pilotenes avgjørelse om å si opp overtidsavtalen.

Skånevik
Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Fagforeningen Parat og Norwegian er i konflikt knyttet til en avtale om overtid og kjøp og salg av fridager. Parat har sagt opp avtalen.

– Vi var ikke forberedt på Parats avgjørelse om å si opp overtidsavtalen. Dette er en avtale vi har hatt i mange år, det er en attraktiv ordning både for mange piloter og kabinansatte, så vel som flyselskapet, sier kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Anne-Sissel Skånvik, til VG.

Hun mener dette kunne vært løst på kammerset uten at det skulle gått utover kundene som skal på sommerferie.

Ingen flyvninger kansellert søndag

Totalt 18 av Norwegians flyvninger ble kansellert på kort varsel lørdag, deriblant avgangene fra Trondheim til Malaga og Split.

De som skulle reise fikk SMS om kanselleringen natten før avgang, blant andre familien Aalberg fra Stjørdal:

– Nå er vi veldig skuffet. Vi har gledet oss til denne ferien siden september og nå er den ødelagt, sa Tove Ellinor Aalberg.

Norwegian har sagt til NRK at de forsøkte å leie inn eksterne fly og mannskap, og å sende passasjerene med andre selskaper. Ingenting nyttet.

Ifølge Avinor sine nettsider er ingen Norwegian-avganger kansellert søndag.

– Skaper inntrykk av konflikt som ikke er korrekt

– Våre piloter har en avtale med arbeidsgiver om kjøp av fridager. Den avtalen er sagt opp som følge av uenighet om bruken av den med arbeidsgiverne, sier leder i fagforeningen Parat, Hans-Erik Skjæggerud.

I en pressemelding søndag formiddag skriver Parat at mediene skaper inntrykk av en konflikt mellom Parat og Norwegian som ikke stemmer. De bekrefter at det er uenighet rundt en avtale, men at Norwegian selv må svare på selskapets kanselleringer.

I pressemeldingen skriver Parat at verken de eller pilotforeningen står bak noen aksjon mot Norwegian.

Anne-Sissel Skånevik sier flyselskapet er avhengig av overtidsavtalen for å ha nok folk på jobb i det travleste periodene, som i juli, men at det ikke er den eneste årsaken til kanselleringene.

– Vi har også piloter som har meldt seg flyudyktig på veldig kort varsel. Derfor har noen kunder opplevd å få en tekstmelding om kansellering bare noen få timer før avgang, sier Skånvik.

– Ble advart

Pilotforeningen er ikke overrasket over at Norwegian måtte kansellere en rekke avganger lørdag. Fagforeningsleder Halvor Vatnar sier de advarte ledelsen mot pilotmangel for flere måneder siden.

– Denne situasjonen har vi sett komme i en god stund. Vi har advart ledelsen tidligere og sagt at vi må ansette flere, sa Vatnar til NRK lørdag.