Northugs største øyeblikk

– Et femmilsgull henger utrolig høyt. Dette er det største jeg har opplevd, sa VM-kongen Petter Northug.

Petter Northug etter gull på 50 km
Foto: Lise Åserud / Scanpix

Det var sterke følelser for nordtrønderen da han sto der med sitt tredje VM-gull om halsen og den norske nasjonalsangen runget ut over langrennsstadion i Liberec.

Det var så vidt at ikke tårene kom i strie strømmer.

– Det har skjedd så mye i løpet av uka at jeg ikke har rukket å tenke over det jeg har vært med på. Det smaker ekstra godt med et femmilsgull. Det henger utrolig høyt sa Northug, som sluttet seg til et celebert selskap da han tok sitt gull nummer tre i mesterskapet.

Bare fem løpere har tatt tre langrennsgull i et VM tidligere: Gjermund Eggen (1966), Gunde Svan (1989), Bjørn Dæhlie (1993 og 1997), Vladimir Smirnov (1995) og Mika Myllylä (1999).

Manndomsprøve

VMs siste løp ble en manndomsprøve for 23-åringen som tidligere bare hatt gått tre femmiler, alle i Holmenkollen.

I Liberec var Northug helt i ørske mot slutten. Han var så sliten at han ikke orket å juble da han passerte mållinjen, og han seg ned blant reklameskiltene. der ble han liggende i flere minutter.

– Rykket sammen med Vittoz kostet, og da det sto igjen 7,5 kilometer seg jeg tilbake i feltet. Jeg måtte prøve å motivere meg maksimalt til de siste kilometerne. Jeg hadde skikkelig krampe i den venstre foten, og jeg følte ikke at jeg gikk på ski en gang. Jeg var så utrolig sliten. Jeg måtte dra meg opp den siste bakken, sa mesteren.

– Han var helt i transe. Jeg spurte om han ville ha noe å drikke, men jeg klarte ikke å få kontakt med ham, sa landslagstrener Morten Aa Djupvik.

Sjef

Northug gjennomførte en perfekt femmil. Han er en mester til å manøvrere seg i feltet og er taktisk briljant.

– Jeg følte meg slett ikke som en sjef. Det gikk fort, og jeg var skikkelig stiv da det nærmet seg mål. Jeg kom meg i tet foran Angerer på toppen av bakken, og jeg fikk nok hvile i unnakjøringen til at jeg kom først ut på oppløpet. Det var viktig, mente vinneren.

Northug åpnet VM med å bli nummer 29 på den klassiske 15-kilometeren. Så giret han om med gull i skiathlom, stafett og femmil. Igjen traff han helt maksimalt med formen. Han har aldri følt seg i bedre form enn han gjort under dette mesterskapet.

– Jeg har vunnet det jeg skal vinne denne sesongen.
– Kan du finne formen like bra til OL også?
– Ja, det tror jeg. Jeg kommer til å kjøre samme opplegg som jeg gjorde foran VM i Sapporo og dette VM. Jeg har funnet en mal som fungerer bra, og føler meg trygg på det jeg gjør.

Det vises på hele framtoningen. Petter Northug har framstått med selvtillit gjennom alle VM-dagene i Liberec.