Northug-trener mener sesongen har vært en fiasko

– Når vi står her i dag og Petter ikke skal til OL, så må vi jo si det, sier Northugs trener Stig Rune Kveen.

Petter Northug i Falun

OL ryker trolig for Petter Northug. Trener Stig Rune Kveen mener sesongen har vært en fiasko. Her under VM i Falun.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Med to sykdomsrunder, har Petter Northug nesten ikke gått renn i vinter. Northug har vært syk siden han gikk Skandinavisk Cup i Piteå for nesten to uker siden. Dermed mistet han en viktig sprint i NM forrige uke, og har ikke klart å bli frisk i tide til rennet i Planica.

– Nå er vi i midten av januar. Petter har ikke gått skirenn, og skal ikke til OL. Da sier det jo seg selv at noe kunne vært gjort annerledes, sier Kveen.

Lite aktuelt å bli tatt ut på skjønn

Selv om landslagssjef Vidar Løfshus holder døra på gløtt for at Northug kan bli OL-uttatt på skjønn, er det i praksis kroken på døra for Northugs OL-drøm – som handlet om å vinne tre gull i Pyeongchang.

– Jeg ser jo at landslagsledelsen har nevnt at man kan ta ut på skjønn, men jeg tror nok det er lite aktuelt. Vi får bare høre hva Løfshus sier etter hvert forteller Kveen.

Må dele skylda

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener landslagsledelsen og Petter Northug og hans team må dele skylda for at OL går i vasken.

– Jeg opplever at Northug-leiren og skiforbundsledelsen lever i to forskjellige verdener, dessverre, erkjenner Bjørn.

Han sikter til de gjentatte uttaksdiskusjonene som har vært denne sesongen. Northug ville gå verdenscupåpningen i Ruka, men ble vraket. Deretter valgte han å trekke seg fra det ene løpet da han ble tatt ut til verdenscup på Lillehammer den påfølgende helga.

Burde fått gått Tour de Ski

Likevel ønsket han å gå verdenscup både i Davos og Toblach før jul – og Tour de Ski. Landslagsledelsen sa nei, nei – og nei. Kveen tror situasjonen hadde vært annerledes om Northug hadde fått gått Tour de Ski.

– Da var han i alle fall klar til å gå skirenn, og bruke det som oppkjøring til OL. Det hadde vært enklere for alle om Petter hadde blitt "skjønnet inn" dit kontra i en tropp han mest sannsynlig ikke skal delta i, mener Northug-treneren.

– Hva har motgangen disse sesongene gjort med motivasjonen hans for å fortsette?

– Motivasjonen fikk jo seg en knekk rundt nyttår, og den blir ikke bedre når han får en ny runde med sykdom, og ikke kan gå skirenn. Han skulle helst gått NM og i Planica, men når han ikke er i stand til det så får man tar det fra der.