Alvorlig tiltale mot Northug

TRONDHEIM (NRK): Petter Northug må gi en ny politiforklaring. I tiltalen som ble gjort kjent tirsdag, er punktene om falsk anklage og at han har brutt hjelpeplikten de alvorligste.

Northug kan miste førerkortet

Førstestatsadvokat Bjørn K. Soknes møtte pressen i Statens Hus i Trondheim, tirsdag ettermiddag klokka 16.

Da ble det klart at Northug er tiltalt for en rekke lovbrudd, blant annet for promillekjøring og for å ha anklaget kameraten sin for å ha kjørt bilen den skjebnesvangre natten

Northug skal også ha brutt vegtrafikklovens paragraf 31 når det gjelder å ha unnlatt å hjelpe passasjer som trengte medisinsk hjelp. Kompisen, som også var sterkt påvirket av alkohol, hadde flere blødende sår, blant annet i hodet, på skulder og rygg.

LES HELE TILTALEN HER

Løy tre ganger til politiet

Northug skal også ha avgitt falsk forklaring tre ganger overfor politiet.

Den første gangen var rett etter at han ble pågrepet hjemme hos seg selv. Der forklarte han overfor en politibetjent at han hadde vært passasjer i bilen, og at det var kompisen som hadde kjørt. Denne forklaringen gjentok han en time senere.

Tredje gang Northug løy om hva som faktisk hadde hendt, skjedde i avhør ved Heimdal politistasjon.

Der var også hans forsvarer til stedet.

Disse forklaringene gjorde at Northugs venn ble siktet for promillekjøring og måtte avgi to politiforklaringer.

– Det å anklage en annen, en som du vet ikke har gjort det, er det virkelig alvorlige i dette, sier advokat Morten Bjønness til NRK.

SE VIDEO: Statsadvokaten forklarer tiltalepunkt om falsk forklaring

Statsadvokat Bjørn K. Soknes forklarer tiltalepunktet om falsk forklaring.

Statsadvokaten forklarer tiltalepunkt om falsk forklaring.

Northug ønsker ikke å snakke med pressen i dag, men har sendt ut en pressemelding. Der beklager han at han rotet med forklaringene.

Bilen «hoppet» 16 meter

Ifølge tiltalebeslutningen skal Northug minst ha holdt en fart på 83 kilometer i timen da kan krasjet i 40-sonen i rundkjøringen ved General Bangs vei 4. mai.

Audien traff midtrabatten før rundkjøringen og fortsatte i et ca. 16 meter langt "hopp" over øyen. Bilen hadde en høyde på ca. 38 cm over bakken før den traff og knakk en lysmast.

Deretter fortsatte ferden 38 meter før den stanset i autovernet.

I boka om Northugfamilien som kom ut i forrige uke ble det kjent at skistjernen hadde en promille på 1,65. Dette blir bekreftet i tiltalebeslutningen.

Må gi ny forklaring

Petter Northug blir bedt om å gi en ny forklaring til politiet.

Formålet med den er å få avklart om han erkjenner straffskyld for de forholdene som er inntatt i tiltalebeslutningen og om han samtykker til at saken kan pådømmes som tilståelsessak.

Mangler det på ett eller flere punkter en skylderkjennelse, eller mangler samtykke til pådømmelse som tilståelsesdom, oversendes saken til Sør-Trøndelag tingrett med anmodning om at det berammes hovedforhandling.

En pådømmelse som tilståelsesdom forventes å kunne skje innen ca. to uker etter at domstolen har mottatt saken fra påtalemyndigheten.

En hovedforhandling med bevisførsel vil sannsynlighet ikke kunne skje før etter ca. 2–3 måneder.

Kjørte i fylla

Det er nå over fire måneder siden Northug fyllekjørte og krasjet med sin luksusbil på Byåsen i Trondheim. Northug kjørte bilen sin gjennom en rundkjøring og inn i autovernet, før han stakk fra stedet etter ulykken.

En venn av skistjernen var passasjer og pådro seg lettere skader. Northug innrømmet etterpå at han hadde drukket alkohol i timene før bilkjøringen.

Selv om etterforskningen var ferdig før sommeren, har tiltalen latt vente på seg. Nå er den derimot klar.

Hadde 1,65 i promille

Sist uke ble det kjent at Petter Northug hadde 1,65 i promille kvelden han krasjet bilen.

Ifølge flere eksperter kan Northug måtte belage seg på opp mot 60 dager i fengsel.

Kan få strafferabatt

Northug har innrømmet de faktiske forholdene og saken vil gå som en tilståelsesdom i retten.

Tilståelsesdom er en sterkt forenklet fremgangsmåte som bare kan brukes når bestemte vilkår er oppfylt, blant annet må siktede gi en uforbeholden tilståelse og samtykke i at saken behandles på denne måten.

I alle tilståelsessaker skal siktede gis strafferabatt som følge av sin tilståelse.

Under kan du se bildegalleri fra Northugs sammenstøt med autovernet på Byåsen: