Northug ofret seg

Ofte blir Petter Northug kritisert for billig
reise. Lørdag ofret han seg for lagkompisene på 15 kilometer klassisk.

Petter Northug jr.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

For meg var det motiverende å høre at Martin avanserte, sa Northug, som gikk et godt klassisk løp og endte på 15. plass i italienske Valdidentro.

Hjelpen var alle tiders, svarte Martin Johnsrud Sundby, som endte på 4. plass, 13 sekunder fra 3. plassen til svensken Johan Olsson.

Northug dro Sundby fra 9 til 14 kilometer. I den fasen av løpet gikk Røa-løperen seg kraftig opp. Etter fire kilometer lå han på 14. plass.

Petter imponerte meg, kommenterte trener Morten Aa Djupvik.

Svart dag for Hjemeset

Odd-Bjørn Hjelmeset hadde en heller svart dag i lørdagens verdenscuprenn på 15 kilometer klassisk. Det gikk forferdelig tungt. Jeg greide ikke å holde farten oppe. Sekundene bare rant bort, sa han til NTB etter løpet.

Han kom heller ikke på resultatlisten fordi han ble diskvalifisert for feil sporvalg inne på stadion ved runding. Var han ikke blitt det, ville han endt på rundt 30.-plass. Men jeg reiser optimistisk til VM. I det siste har jeg hatt
mange gode dager, sa han. Til VM reiser han også frisk.

Svartedal nummer 2

Jens Arne Svartedal ble vraket fra VM-laget på 15 kilometer klassisk. Lørdag svarte han med 2.-plass i verdenscupen på samme distanse.

VM-uttaket er jeg ferdig med. Noen hevn tenkte jeg heller ikke på. Dette var noe som kunne skje, men det var skikkelig morsomt, sa han etter 2.plassen, slått med 1,9 sekunder av Anders Sodergren.

For Sodergren var det første seier i verdenscupen denne spesielle sesongen. Sent i fjor høst lå han på sykehus og fryktet kreftdiagnose. Heldigvis slapp han med skrekken og kom tilbake i langrennssporet. Fra før har han to seirer i verdenscupen i Holmenkollen.

Svartedal kom til Valdidentro onsdag etter fine treningsdager i
Nordmarka, mens de fleste norske konkurrentene har hatt 14 dager
høydetrening i Alpe di Siusi i Nord-Italia.

Bare reserve

Muligens hadde VM-løperne et annet fokus. De går distansen i Liberec neste torsdag, sa Svartedal, som var glad for å få gå. Han stilte som reserve i Valdidentro for Tord Asle Gjerdalen.

Fra før har 32-åringen fra Østfold en verdenscupseier på 15 kilometer fra Davos i februar for tre år siden. Også Svartedal skal til den tsjekkiske VM-byen, men som tittelforsvarer i sprint. Øvelsen går i fri teknikk denne gang. Det er ikke hans spesialitet, men han vil benytte muligheten.

Torsdag var det skøytesprint i Valdidentro, og Svartedal ble slått ut i prologen.
Det er morsomt at han gikk så fort, kommenterte sportssjef Åge Skinstad.

For mange gode

Til VM sender Norge 18 langrennsløpere, 10 menn og åtte kvinner.
I VM er kvoten 32 deltakere per nasjon. Norge sender videre fem
kombinertløpere og ni hoppere (fem menn og fire kvinner).
Uttaket var vanskelig fordi Norge har så mange gode klassiske
løpere og sprintere. Dessuten må vi ha løpere til andre
distanser, sa Skinstad.

Eneste mulighet til Svartedal for å få gå 15 kilometer er
alvorlig sykdom eller alvorlige skade på annen norsk utøver.
Det er noe Svartedal ikke ønsker.