Northug nekter å gi opp

Ingenting er umulig, fastslo Petter Northug etter smellen i Falun lørdag.

Petter Northug
Foto: FREDRIK SANDBERG / AFP

Dario Colognas oppvisning lørdag sikret ham mer eller mindre seieren i verdenscupen sammenlagt før søndagens avslutning.

20.-plassen til Northug førte ham ned til 6.-plass totalt i finaletouren. Det gjør oppgaven til Northug formidabel.

Opp til Cologna er det 1.20,4 minutter. I verdenscupen totalt er det 36 poeng mellom de to duellantene.

- Det er heldigvis idrett vi driver, og ingenting er umulig. Det gjelder å ha troen på at det fortsatt går an, sa Northug etter lørdagens dopingkontroll.

På stadion ville han ikke si et eneste ord, men etter at de nødvendige dråpene var levert var litt av humøret på plass igjen. Men det tok nesten to timer før tungebåndet løsnet.

1 mot 99

Fredag var Northug selvsikker som få. Han mente at det var 99 prosent sikkert at han ville ta sammenlagtseieren. Lørdag var tonen en annen.

- Nå er det vel heller 99 prosent sjanse for Cologna, mente han. Men jeg skal mobilisere alt jeg kan. Jeg har ikke gitt opp.

- Gikk du på en smell i dag?

- Nei, det kunne vært verre. Jeg har hatt god glid fram til i dag, og det har skjedd før at jeg har klart å omstille meg. Jeg tror at jeg skal klare å gå fort søndag, sa 23-åringen. Men hvis Cologna har en like god dag søndag som i dag, blir han vanskelig å slå. Sånn er dette gamet.

Dårlig

Enkelte mente at Northug hadde for dårlig glid på skøyteskiene til at han hadde noen sjanse til å følge sveitseren inn mot mål.

- Det var ikke skiene som gjorde det. Det var jeg selv som valgte ut dem, sa Northug.

Han gikk på de samme skiene som han brukte da han tok gull på femmila i VM. Også i den norske landslagsledelsen svant troen på sammenlagtseieren i løpet av lørdagen. Ingenting er umulig, men den store realismen er ikke der.

- 1.20 minutter er mye, og det blir antakelig for tøft. Det er grunn til å tro at han ikke valgte de raskeste skøyteskiene, men det blir etterpåklokskap, fastslo sportssjef Åge Skinstad.

- Kreftene tok slutt i dag. Det skyldes nok summen av flere ting, mente landslagstrener Morten Aa Djupvik.

Northug tok den første spurtprisen, men så var det jevnt slutt. Allerede under annen runde i klassisk begynte han å sakke akterut. Det ble tungt. Spesielt fra 16 kilometer og inn, erkjente nordtrønderen.