NRK Meny
Normal

Konkurranse-sommer for Northug

Petter Northug (27) har konkurrert mer i sommer enn noen gang tidligere. Snart venter et nytt opphold i høyden.

Petter Northug

Petter Northug har vært konkurransesugen i sommer. Her fra Lysebotn opp.

Foto: Eirin Larsen / NRK

1. september drar han til Italia og Seiser Alm igjen. Fra den 11. til 21. september er oppholdsstedet Livigno.

LES: Utøvere krever høydetelt i Norge

Kvalitetstrening i Oslo

Northug har oppholdt seg begge steder et utall ganger før. Senest i juni samlet han røde blodlegemer i Livigno. Der har Petter Northug sitt faste hotell han bor på.

– I all hovedsak blir det rolig trening på den kommende samlingen, men vi kommer også til å legge inn noen fartsøkter, sier Northugs trener Eirik Myhr Nossum til NTB.

Etter den kommende samlingen venter det kvalitetstrening i Oslo. Deretter blir det ny høydesamling i Val Senales i midten av oktober. Endelig avreisedato er ikke spikret.

– Planen er å komme ned til lavlandet ti-tolv dager før langrennsåpningen på Beitostølen, sier Nossum.

LES: – Høydetrening er placebo

– Kroppen har fått kjørt seg

Petter Northug

Northug løp også i Knyken i Orkdal tidligere i sommer.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Søndag er det klart for den 44. utgaven av turløpet Vassfjellet Rundt. Northug stiller kanskje der om kroppen kjennes fin ut.

I det hele tatt har Northug prioritert å konkurrere mye i sommer.

– Han har vært veldig opptatt av konkurransetrening, også mellom konkurransene, sier manager Are Sørum Langås.

Det samme sier trener Nossum.

– Det har vært helt bevisst. Det er en måte å bli kjent med hvor han står kontra konkurrentene. Vi har gjort mye mer av det enn før og har brukt konkurransene som trening. Vi merket stor progresjon i løpet i løpet av de tre siste helgene. Det er en god treningsform, mener Nossum.

27-åringen har deltatt i konkurranser både i Rogaland, Sør-Trøndelag, Nordmøre og Hedmark de tre siste ukene. Seirer er det blitt få av, men kroppen har fått kjørt seg.

Knirkefritt

I mai gjennomgikk Northug en kneoperasjon. Trener Nossum vil karakterisere perioden fra operasjon til medio august som mer eller mindre knirkefri.

– Han tok det litt rolig under den første samlingen i Livigno i juni, men etter det har kneet vært en ikke-sak. Det viktigste med all trening er at han har tankene rettet mot det som skal skje senere i sesongen, deriblant OL, sier Nossum