NRK Meny
Normal

Northug-forfatter: – Detaljene var ukjente for meg

TRONDHEIM (NRK): – Jeg føler meg ikke ført bak lyset, sier forfatteren av boka «Northug – en familiehistorie» etter at tiltalen mot skistjernen ble kjent i dag.

Sverre M. Nyrønning

NORTHUG-BOK: Sverre M. Nyrønning er forfatter av boken som kom ut i forrige uke. Han føler seg ikke lurt selv om detaljer rundt promillekjøringen ikke ble kjent før tiltalebeslutningen kom i dag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– I bunn og grunn er det meste fortalt, men på en annen måte og ikke så detaljert og konkret, sier forfatter Sverre M. Nyrønning som har skrevet boken «Northug – en familiehistorie».

Løy til politiet tre ganger

Petter Northug

Ifølge tiltalen skyldte Petter Northug på kompisen og forklarte til politiet at det var han som kjørte bilen ulykkesnatten.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Boken er omtalt som åpenhjertig, hvor forfatteren har snakket med familien om kampen mot det etablerte, om å gå egne veier og viljen til hardt arbeid.

Den inneholder også to kapitler der hele familien for første gang snakker ut om tiden etter fyllekjøringen i mai.

Men nytt for alle i dag var tiltalepunktet som omhandler at Northug ga falsk anklage til politiet tre ganger.

Ifølge tiltalen har han forklart at det var vennen som kjørte bilen, ikke han selv.

Nyrønning vil ikke si om skistjernen har løyet også overfor ham.

– Jeg har ingen grunn til å anklage Petter Northug for noe som helst basert på våre samtaler. Det som kommer fram i dag er omtalt i boken. Jeg har skrevet at han vedkjenner seg ikke å ha kjørt bilen overfor politiet, men at han senere på dagen får klarnet tankene og erkjenner at han har gjort det. Det er bare en annen måte å fortelle det på, sier forfatteren til NRK.

– Har redegjort for det jeg visste

bilde

Petter Northugs Audi ble totalvraket etter å ha kjørt i autovernet på Byåsen i Trondheim 4. mai. Ifølge tiltalen holdt bilen en fart på over 80 km/t i 40-sonen.

Foto: Henrik Sundgård

Forfatteren sier han ikke føler seg ført bak lyset. Han mener boken forteller i dybde og bredde det som skjedd i dagene etter promillekjøringen.

Selv om han mener mye allerede er kommet fram, medgir forfatteren at enkelte detaljer i tiltalen var ukjente for ham. Nyrønning sier det han har skrevet er basert på den kunnskapen han hadde på det tidspunktet.

– Jeg registrerer detaljgraden på det som er kommet fram i tiltalen i dag, men jeg føler meg ikke lurt.

Han medgir at tiltalepunktet om falsk anklage er alvorlig.

– Jeg har ikke valgt å holde tilbake viktig informasjon. Jeg har redegjort for det jeg visste da jeg skrev boken. Ingenting er holdt tilbake for at det skulle bli tegnet et falskt bilde, sier Nyrønning til NRK.

I kveld ble dokumentaren «Sirkus Northug: Nedturen» vist på TV2. Heller ikke regisssør Christian Caspersen, som har fulgt Northug-familien tett etter promillekjøringen, visste at langrennsløperen løy til politiet tre ganger om hvem som kjørte bilen.

– Det var helt nye opplysninger for meg. Det var kjempekjedelig å få i fanget. Men dokumentaren vår står seg fint uansett. Det er kanskje en av de tingene jeg er mest stolt av: Vi har aldri jaget sensasjonsopplysninger, vi vil fortelle en menneskelig historie, sier Caspersen til Nordlys.no.

LES: – Frykter dette kan bety karriereslutt for Northug

Northug beklager

Petter Northug ønsket ikke å møte media i dag, men har kommentert tiltalen i en pressemelding via sin manager Are Sørum Langås. Northug uttaler at den er i tråd med det han fortalte politiet etter promillekjøringen 4. mai.

– Jeg er fortsatt lei meg for de uvettige handlingene mine og er beredt til å ta straffen for dem. Jeg beklager igjen at jeg rotet med forklaringene de første timene 4. mai, da jeg fortsatt var påvirket av alkohol. Men jeg er glad for at jeg fikk ordnet opp i dette samme dag, og at jeg på eget initiativ avga korrekt forklaring om det som hadde skjedd.

Northug har valgt å godta tiltalebeslutningen og ønsker å avslutte denne saken med en tilståelsesdom i tingretten.

Les også:– Northug kan kjøre bil igjen om fem år