NRK Meny
Normal

Northug får gå sommerskirenn

Reineierne tapte i Stjør- og Verdal tingrett, dermed får Northug & Co boltre seg på Kirkebyfjellet i Meråker under årets Tour de Trøndelag.

Stjør- og Verdal tingrett

Saken ble behandlet i tingretten i Levanger.

Foto: Kari Sørbø / NRK

– Det er veldig gledelig for oss som har jobbet med å få til skirennet, sier Hans Jørgen Renå, en av arrangørene av Tour de Trøndelag.

Rennet, som samler deler av verdenseliten i langrenn , stod i fare for å bli avlyst da Feren reinbeitedistrikt gikk til sak mot arrangøren Meråker Aktivitet AS .

Nå blir likevel sommerskirenn i Kirkebyfjellet i Meråker lørdag.

Stjør- og Verdal tingrett avviste onsdag klagen fra Feren reinbeitedistrikt som mente rennet ville forstyrre reinsdyra.

Forventet resultat

Reineierne mente at Kirkebyfjellet ikke skulle brukes under arrangementet, og viste til konsekvenser for reindrifta.

Reineierne mener fjellet er et særlig viktig område for reindrifta, spesielt i den tiden som rennet arrangeres. Og de mente dyrene trengte ro i tiden etter kalving, og konsekvensene av forstyrrelsene er mange.

– Vi tar resultatet til etterretning, og det var en avgjørelse vi var forberedt på kunne komme. Så nå blir det arrangert skirenn i Meråker denne helgen, så får vi vurdere situasjonen etter arrangementet er over, sier Knut Henrik Boehlke, advokat for Feren reinbeitedistrikt.

Uviss fremtid

Meråker Aktivitet AS har i 2008 og 2009 gjennomført et sommerskirenn i juni måned på en snøfonn på Kirkebyfjellet i Meråker. Skirennet har vært den del av et større arrangement, Tour de Trøndelag, som også inneholder etapper med rulleski i Stjørdal og Meråker sentrum.

Men om det blir skirenn i fremtiden er enda ikke sikkert.

– Først må vi gjennomføre skirennet denne helga, så får vi se hvordan det blir videre. Men jeg håper virkelig at det blir mulighet for å bruke den fine snøfonna noen dager i året på sommerstid, sier Renå.

Vil fortsette å kjempe

Advokaten sier at reineierne ønsker å ivareta sine interesser og behov.

- Det som skjer nå er at reineierne vil evaluere situasjonen etter årets arrangement. Så får vi se om det gir grunnlag for nye innsigelser i 2011, sier Boehlke.

Reineierne tapte

Retten mener skirennet ikke vil være til særlig skade for dyra.

Feren reinbeitedistrikt tapte saken, og er dømt til å betale Meråker Aktivitet AS over 85 tusen kroner i saksomkostninger.