NRK Meny
Normal

Northug-dommen er rettskraftig

Fra og med i dag av har dommen mot Petter Northug bindende virkning. Nå skal Kriminalomsorgen avgjøre betingelsene for skistjernens soning.

Petter Northug

DØMT: Petter Northug ble torsdag i forrige uke dømt til fengsel i 50 dager og en bot på 185 000 kroner etter fyllekjøringen i mai.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Northug ble torsdag i forrige uke dømt til fengsel i 50 dager og en bot på 185 000 kroner etter fyllekjøringen i mai.

Skistjernen godtok tilståelsesdommen fra Sør-Trøndelag tingrett på stedet. Samme dag varslet også påtalemyndigheten at dommen ikke kom til å bli anket, og at de ville sende den fra seg tidlig denne uken.

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes.

Foto: Joar Elgåen / NRK

– Dommen blir ikke anket og vi godtar dommen han fikk, sier førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes ved Trøndelag statsadvokatembeter til NRK.

Når dommen er rettskraftig, kan den ikke «angripes ved anke». Det offentlige kan ikke reise ny straffesak mot Northug. Samtidig kan dommen fullbyrdes.

– Saken sendes fra statsadvokatembetet til Sør-Trøndelag politidistrikt med en fullbyrdelsesordre. Videre sender politiet saken til Kriminalomsorgen region nord i Trondheim for fullbyrdelse, opplyser Soknes.

Kriminalomsorgen avgjøre så betingelsene for Northugs soning

(Saken fortsetter under bildet)

Elektronisk fotlenke

LENKE: Slik ser fotlenka som Northug kanskje kan få sone med ut.

Foto: Picasa

Kan søke om utsettelse

Northug har siden dommen forelå kunnet søke om å få utsette soningen eller eventuelt soning med fotlenke. Det er foreløpig ukjent om han kommer til å søke om noen av delene.

Kriminalomsorgen region nord sa til NRK i forrige uke at de på generelt grunnlag starter sitt arbeid med å tidfeste soning etter å ha mottatt en dom eller en søknad om soning fra domfelte.

– Jeg kan ikke kommentere Northug-saken direkte. I motsetning til rettsmøtet og tiltalen er ikke soningen en offentlig sak, sa direktør i Kriminalomsorgen region nord, Jorid Midtlyng.

Det er strenge kriterier for å få soningsutsettelse. Hver sak blir individuelt behandlet, og kriminalomsorgen ser på livs- og yrkessituasjonen.

Direktøren ønsker ikke å kommentere langrennskommentator Torgeir Bjørns utsagn om at det beste for Northugs karriere vil være om han får sone etter april neste år. Hvis Northug ønsker fotlenkesoning, må han oppfylle en del forpliktelser.