Hopp til innhold

Norske sykehus i forfall

Norske sykehus må pusses opp for 25 milliarder kroner, viser nye beregninger.

Sykehuset Levanger

Sykehuset Levanger trenger mer penger til vedlikehold.

Foto: Gorm Kallestad, NTB.

Vedlikeholds- og oppgraderingsbehovet er så stort at sykehusene ikke har mulighet til å ta igjen det forsømte. Ved sykehuset Levanger er forfallet godt synlig.

Video Sykehusene i Norge forfaller

* Aker Sykehus må pusses opp

Har stått i årevis

– Ja, vi har denne heisen som har stått i flere år, sier Bjørn Arnesen som er leder for serviceklinikken ved Sykehuset Levanger når han viser NRK rundt om i sykehuset.

Han viser til vegger som flasser, og betong som forvitrer. – Her kommer det inn vann, og det ødelegger betongen, sier han.

Selv om sykehuset i Levanger tilsynelatende holder en tilfredsstillende standard, er det mange av pasientene som merker forfallet. De klager på dårlig lys og inneklima.

Håndklær i vinduene

Arne Flaat, adm. dir. Helse Nord-Trøndelag

Sykehusdirektør Arne Flaat.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Når det er kaldt trekker det fra vinduene og mange pasienter merker nok det. Vi må legge håndklær i vinduene for å dempe trekken, sier Randi Brenne Dreier som er leder ved fødeavdelingen.

Sykehusdirektør Arne Flaat sier de vil forsøke å skåne pasientene så mye som mulig. – Vi prøver å ta det pasientnære først. Det som er mest synlig for pasientene, så må vi utsette det øvrige vedlikeholdet, sier han.

Styrene i helsevesenet er bekymret, men mangler penger til å gjøre det helt store for å stoppe forfallet. – Vi må få mer penger, og det kan ta flere år å få gjort noe med etterslepet, sier direktøren.