Norske Skog: – Håper på framtidige investeringer

Stor glede ved Norske Skogs fabrikker etter at de ble kjøpt opp av Oceanwood. Nå håper de det engelske selskapet vil være med på å investere i nye prosjekter.

Norske Skog

Amund Saxrud, administrerende direktør ved Norske Skog Skogn AS.

Foto: Randi Wildsgård / NRK

Investeringsselskapet Oceanwood kjøper Norske Skog for 2,3 milliarder kroner.

– Investeringen gjør at vi kan begynne å bruke penger på å reinvestere det vi holder på med i dag, og også begynne med nye prosjekter. Og jeg tror at Oceanwood ønsker å være med på fremtidige prosjekter og investeringer, sier administrerende direktør ved Norske Skogs fabrikk på Skogn i Levanger, Amund Saxrud.

Norske Skog

Norske Skog AS har slitt med stor gjeld, og lånerentene har truet med å knekke selskapet, selv om driften går i pluss.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Lang prosess

Det har tatt tid å få en avklaring om hvem som blir ny eier av de sju fabrikkene til Norske Skog. Selskapet har slitt med mye gjeld og slo seg selv konkurs 19. desember i fjor.

Før påske meldte flere medier at Oceanwood, som tidligere samarbeidet med Kjell Inge Røkke og Aker, hadde vunnet budrunden, men en bekreftelse lot vente på seg.

Til slutt var det Oceanwood som hadde det mest interessante kontanttilbudet på rundt 235 millioner euro.

Saxrud sier det er en gledens dag for Norske Skog, og at han er lettet over å endelig å ha fått en avklaring.

Vi kommer inn i en situasjon hvor vi har fått redusert gjelden vår betydelig nå, det er helt utrolig.

– Vi må være konkurransedyktige

Administrerende direktør ved Norske Skog Saugbrugs i Halden, Kjell-Arve Kure mener at investeringen er veldig viktig for Norske Skog. Han er glad for å ha fått en løsning på gjeldssituasjonen, og mener løsningen er viktig for å utvikle industrien videre.

Avtale mellom Saugbrugs og kommunen

Administrerende direktør ved Norske Skog Saugbrugs i Halden, Kjell-Arve Kure (gult).

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

– Skal vi være blant de mest effektive og de mest konkurransedyktige så må vi også ha konkurransedyktige rammebetingelser når vi konkurrerer fra Norge, sier Kure.

Lærling ved Norske Skog Saugbrugs, Daniel Telle gleder seg til en lysere fremtid i bedriften.

– Jeg liker å være lærling her. Jeg blir satt pris på, og ønsker å fortsette. Det er veldig bra at Oceanwood har investert i selskapet for nå vet jeg at det finnes noe for meg i senere tid også, sier Telle.

Langsiktig investering

Ordfører i Levanger, Robert Svarva er meget positiv til at selskapet Oceanwood blir ny eier i Norske Skog, og håper på langsiktige investeringer.

Robert Svarva

Ordfører i Levanger Robert Svarva tror at Investeringen til Oceanwood er langsiktig.

Foto: Levanger kommune

– Jeg synes det er veldig bra at vi har fått en avklaring på dette. Nå kan Norske Skog konsentrere seg om det de er aller best på, nemlig å produsere avispapir.

– Når folk satser på denne type bransje som Oceanwood har gjort nå, så velger jeg å håpe og tro på at det er en langsiktig investering, fortsetter Svarva.

Politisk redaktør i Trønder-Avisa, John Arne Moen, er spent på hva Oceanwood tenker om investeringen.

John Arne Moen

Politisk redaktør i Trønder-Avisa, John Arne Moen.

Foto: Stein Roar Leite/NRK

– Det er et investeringsselskap som kjøper Norske Skog. Slike selskap har jo for vane å investere der man ser at man får avkastning på pengene sine, så det blir spennende å se hva Oceanwood tenker og hvordan de skal få avkastning på denne investeringen, sier Moen til NRK.