NRK Meny
Normal

Norske krigshelter hedret med minnesmerke i Belgia

Et nytt minnesmerke til ære for norske luftskvadroner ble avduket i Grimbergen utenfor Brussel fredag.

Minnesmerke ved Grimbergen i Belgia

26 norske piloter fra The (Norwegian) Wing 132 mistet livet i krigen fra sommeren 1944 til våren 1945. Nå hedres de med minnesmerke i Belgia.

Foto: Jeroen Mortier

– Personlig betyr dette mye. Det er viktig å minnes innsatsen, og at vi ikke glemmer, sier en rørt Carl Stousland, som er sønn av en av flygerne i The (Norwegian) Wing 132.

Stousland var til stede under markeringen på Grimbergen flystripe rett utenfor Brussel i dag. Minnesmerket er til ære for The (Norwegian) Wing 132 som deltok i kampene på kontinentet under slutten av den andre verdenskrig.

– Det er en viktig del av den norske og allierte krigsinnsatsen under andre verdenskrig som hedres i dag, sier statssekretær Øystein Bø (H) i en pressemelding fra Forsvarsdepartementet.

Norges ambassadør i Belgia, Ingrid Schulerud, var også til stede under markeringen, sammen med ektemann og Nato-sjef, Jens Stoltenberg.

– Med dette minnesmerket tar vi med oss minnet om de norske flygerne som var villige til å ofre livet for vår frihet, sier Bø.

Minnesmarkering i Grimbergen

Norges ambassadør i Belgia, Ingrid Schulerud, statssekretær i Forsvarsdepartementet, Øystein Bø, og Nato-sjef Jens Stoltenberg var til stede under markeringen.

Foto: Jeroen Mortier

Den største militære enheten

The (Norwegian) Wing 132 besto av de norske 331 (Norwegian) Squadron og 332 (Norwegian) Squadron, som fløy Spitfire fra England og kontinentet.

Spitfire

Under markeringen var det overflyging med Spitfire. Her er jagerflyet under krigen.

Foto: Forsvarsmuseet

– De norske skvadronene gjorde det best. De skjøt ned flest fly. Vi var stolte av våre flygere, og vi var stolte av å tilhøre skvadronen og vingen, sier krigsveteran Willy Roger Gudmundsen, som var flymekaniker i luftvingen.

Flertallet av personellet i vingen var norsk, og resten var hovedsakelig britisk.

Vingen var den største militære enheten under norsk kommando, og opererte i Frankrike, Nederland og Belgia fra august 1944 til april 1945. Det lengste oppholdet var på to og en halv måned i Grimbergen.

Avduket av norske familiemedlemmer

Av norske jagerflygere fra vingen falt 26 menn, og 11 havnet i fangenskap eller gikk i dekning. I tillegg var det tap blant de andre nasjonene i vingen.

Minnesmerket i Grimbergen ble til etter initiativ fra veteranforeningen Scramble og belgiske Hanger flying.

Under markeringen var det organisert overflyging med Spitfire og formasjon fra det belgiske luftforsvaret. Selve minnesmerket ble avduket av norske familiemedlemmer fra fire falne flygere.

Avduking av minnesmerke i Grimbergen

Slektninger av fire falne flygere avduket minnesmerket. Duken var en fallskjerm.

Foto: Jeroen Mortier