Politi i salen under premiere: Norsk film om høyreekstreme kvinner vekker oppsikt

Et trøndersk filmselskap vekker oppsikt med dokumentar om det greske høyreekstreme partiet «Gyllent daggry». I frykt for at høyreekstreme sympatisører skulle aksjonere, satt politi i salen under verdenspremieren i Amsterdam.

Håvard Bustnes under filmopptak

Regissør Håvard Bustnes under arbeid med filmen «Golden Dawn Girls». Her under en demonstrasjon med høyreekstreme i Aten.

Foto: UpNorth

– Det var sivilt politi i salen, fordi de fryktet det skulle bli opptøyer, sier filmens regissør Håvard Bustnes.

Dokumentarfilmen han og filmselskapet UpNorth har laget, er valgt ut i hovedkonkurransen ved filmfestivalen Idfa i Amsterdam. For skapere av dokumentarfilm er det på linje med Oscar og Cannes.

– Også her i Nederland har «Gyllent daggry» meningsfeller, så politiet var redd de skulle gå til aksjon under filmvisningen, sier Bustnes.

Filmen heter «Golden Dawn Girls» og ble vist for publikum for første gang mandag.

«Golden Dawn Girls»

En av konene til de arresterte parlamentsmedlemmene i Gyllent daggry har besøkt ektemannen sin i fengselet. I dokumentaren følger filmskaperne kvinnene til lederne i partiet over en periode på tre og et halvt år. Dette var i en fase der parlamentsmedlemmene satt fengslet, anklaget for å lede en kriminell organisasjon.

Foto: UpNorth

Fulgt dem i tre år

I dokumentaren følger filmskaperne kvinnene til lederne i Gyllent daggry over en periode på tre og et halvt år. I perioden satt parlamentsmedlemmene fengslet, anklaget for å lede en kriminell organisasjon. I april 2015 ble flere stilt for retten. Partiet har vært under etterforskning etter at en tilhenger av partiet drepte den antirasistiske musikeren Pavlos Fissas.

Mens lederne av det høyreekstreme partiet satt i fengsel, var det kvinnene som tok over ledelsen av partiet. Det er denne prosessen filmen dokumenterer.

– Dette er det tredje største partiet i Hellas, hvordan har dere klart å komme på innsida?

Filmregissør Håvard Bustnes

– Å lage film om ekstreme nasjonalister er kontroversielt. Nå har vi fått god respons her, og vi er utrolig glad den vises i Amsterdam på Idfa-festivalen. Det er jo en form for kvalitetstegn, sier filmregissør Håvard Bustnes

Foto: Faction Film / NRK

– Dette startet med at produsent Christian Falck hadde laget en film om black metal musikk, der en av musikerne var parlamentsmedlem i Gyllent daggry. Det var da vi fikk ideen til å lage en større dokumentar om det politiske partiet. Dette er et parti det er vanskelig få tilgang til. De er veldig skeptisk til journalister, så jeg tenkte dette var unikt, sier Bustnes.

Skapte reaksjoner

Det er helt tydelig at temaet engasjerer. Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

– Vi la ut en trailer på Youtube for et par uker siden, som ble mye delt. Og vi la den også ut på Facebook, men Facebook-siden ble stengt. Trolig fordi partiet ønsket den fjernet, sier Bustnes.

Filmskaperne var forberedt på reaksjoner. De har hele tiden visst at dette ble en kontroversiell film.

– Å lage film om ekstreme nasjonalister er kontroversielt. Nå har vi fått god respons her, og vi er utrolig glad den vises i Amsterdam på Idfa-festivalen. Det er jo en form for kvalitetstegn, mener Bustnes.

Planen er å få vist filmen

– Når blir den å se i Norge?

– Vi vet det blir flere filmfestivaler, tv-visninger og kinovisninger. Vi planlegger kinolansering i Norge i mars, forteller han.