NRK Meny
Normal

Norske bønder vil kjøpe flere melkekvoter

3000 melkebønder ønsker å produsere mer melk. Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug er i ekstase over de ferske tallene.

Melkeku i Telemark

Bønder over hele landet ønsker å kjøpe flere enn melkekvoter enn i fjor.

Foto: Lorentz Berg / NRK

– Det er jo fantastisk å se at over tre tusen bønder i Norge vil produsere mer melk. Vi ser på dette med stor optimisme, og i Trøndelag er det rekordstor interesse for å produsere melk, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.

Hun syns det er ekstra gledelig at det nå også er stor interesse for melkeproduksjon i Sør-Trøndelag.

– Det er et fylke hvor etterspørselen historisk sett har vært mye lavere enn i Nord-Trøndelag, men nå vil over et hundre bønder kjøper flere melkekvoter også der.

Har gitt bøndene mer spillerom

Nærbilde av Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, blå bakgrunn

Sylvi Listhaug ser optimistisk på landbruksframtida.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Listhaug tror at en større kvote er grunnen til optimismen som er nå.

– Vi har gitt bøndene større armslag. Før var det lave begrensninger for hvor mye de kunne produsere. Nå har vi doblet det antallet, forteller Listhaug.

Hun mener det har ført til at bøndene ønsker å satse.

Økning over hele landet

Flere fylker har tidligere slitt med lav interesse for melkeproduksjon, men også der har det tatt seg opp.

– Det er fantastisk at det er gode tall i så å si alle fylker. I Telemark, Hordaland, Buskerud og Troms har det vært tidligere vært liten interesse for å kjøpe melkekvoter, men nå opplever vi en stor interesse og optimisme i hele landet, sier Listhaug.

Må finansiere nye fjøs

Lars Morten Rosmo

Lars Morten Rosmo tror bygging av nye fjøs og en ung generasjon bønder er grunnen til økningen.

Foto: Julie Haugen Egge / NRK

Lars Morten Rosmo er leder i Sør-Trøndelag Bondelag. Han peker på to hovedgrunner til at mange i fylket nå vil produsere mer melk.

– Vi er inne i en stor omstrukturering av den norske melkeproduksjonen, og mange har behov for å bygge nye fjøs. De som er nå har stått siden 80-tallet. Skal du finansiere nye fjøs med dagens regelverk er du avhengig av å skaffe deg store melkekvoter.

Mange av disse bøndene er unge og ønsker nå å satse.

– Det vi ser er at det kommer en ny generasjon med folk under 30 år som ønsker å bli bønder. Det er kjempepositivt, og da trenger de penger til å fornye driftsapparatet sitt og utstyret.

Han vil ikke gi regjeringen æren for at unge bønder nå satser.

Liker ikke utviklinga

Norsk Bonde- og Småbrukarlag er ikke like begeistret for utviklinga. I en e-post til NRK skriver leder Merete Furuberg følgende:

«Hvor mange velger å selge melkekvota si i år? Jubler statsråd Listhaug over dem? Vil vi at bonden skal være transportarbeider som kjører fôr inn og møkk ut? Vil vi at bonden skal bruke flere og flere timer på bilvegene?»

Videre fortsetter hun:

«Kvotekjøpet er ikke uttrykk for optimisme, men uttrykk for at de som ønsker å fortsette føler seg nødt til å kjøpe kvote. Statlig kvote er crica 1/4 av kostnaden av kvote på det private markedet. Dette er en viktig årsak til stor etterspørsel etter statlig kvote.»

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25