Håper å begrense katastrofer som denne

Norske og svenske brannforskere slår seg sammen til ett selskap, og blir dermed størst i Europa på brannforskning.

Brannslokking Flatanger

Flatanger i Nord-Trøndelag er en av flere kommuner som har blitt rammet av storbrann den siste tiden. En styrket brannforskning kan forhåpentligvis bidra til å begrense lignende katastrofer i framtida.

Foto: Ove Magne Ribsskog / Flatangernytt

– Dette åpner helt nye muligheter til å ta nødvendige steg innenfor brannforskningen, sier Paul Halle Zahl Pedersen.

Han er administrerende direktør i det som fram til i dag het Sintef Norges Branntekniske Laboratorium (NBL), og som fra nå av har navnet SP Fire Research.

Sveriges Tekniske Forskningsinstitutt har kjøpt opp store deler av Sintef NBL, og sammenslåinga ble markert i Trondheim tirsdag.

Norske og svenske brannforskere slår seg sammen til ett selskap og sammen blir de størst i Europa på brannforskning. I dag ble sammenslåinga markert i Trondheim. Med en brann.

I dag markerte SP Fire Research at de er Europas største forskningsmiljø på brann.

Større bredde i forskningsmiljøet

De to forskningsmiljøene har spisskompetanse på forskjellige områder, og er sikre på at de blir sterkere sammen.

– I Sverige har de lang tradisjon innenfor typer fagfelt som vi ikke har. Nå får vi en stor tyngde og bredde. Vi blir en stor organisasjon som kan tilby helt ny kompetanse innenfor brannforskning og rådgivning. Det blir en stor styrke for oss og miljøet, sier Zahl Pedersen.

Stort behov for ny kunnskap

Også den svenske siden av det nye selskapet gleder seg til å se effekten av sammenslåinga.

– Dette betyr veldig mye. Denne sammenslåinga av ressurser er størst i Europa, og vi er verdensledende innen flere områder, sier styreleder Björn Sundström.

Behovet for ny kunnskap er stort, ifølge SP Fire Research. Så langt i 2014 har det vært storbranner i Lærdal, Flatanger og Frøya her til lands, og den tørre vinteren skaper uvante utfordringer.

Det nye selskapet håper å finne fram til ny kunnskap som kan begrense lignende katastrofer i framtida.

– Lærdal og skogsbrannene som har vært her i Norge er et nytt fenomen som vi ikke har sett tidligere. Det er behov for å sette inn forskningsressurser for å forstå disse fenomenene og håndtere disse risikoene, sier Sundström.

Brann på Frøya

Årets tørre vinter har gjort at flammene, som her på Frøya, sprer seg på en helt annen måte enn normalt på denne årstiden. Nå vil forskerne finne ut mer om dette nye fenomenet.

Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix