Norsk studie: Snus er like farlig som røyk

En ny studie ved NTNU viser at risikoen for hjerte- og karsykdommer er minst like stor ved snusing som ved røyking - særlig for de som ikke trener.

Snus og røyk

Fra før vet vi at snus øker risikoen for kreft. Nå er det også påvist at risikoen for hjerte- og karsykdom er like stor som ved røyking.

Foto: NTB Scanpix

– Å anbefale snus som et trygt alternativ til tobakksrøyking kan ikke lenger anses som velbegrunnet. Det er å lure ungdom til å bli avhengig av et stoff som på lang sikt kan gi alvorlige helseproblemer, sier Eli-Anne Skaug, forsker ved NTNUs Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk, til gemini.no.

Hun og tre kollegaer har gjennomført en stor studie med grunnlag i funn fra HUNT 3, den store befolkningsstudien i Nord-Trøndelag.

Snus gir dårlig blodårefunksjon

Eli-Anne Skaug

NTNU-forsker Eli-Anne Skaug har belegg for at snus ER farlig.

Foto: Kjersti Havdal / NRK

1500 friske menn fikk målt blodårefunksjonen sin - et mål for risiko for hjerte- og karsykdom - og snuserne kom like dårlig ut som røykerne.

I det såkalte kondisprosjektet i HUNT 3 var snusbrukerne yngre enn tobakksrøykerne. Likevel var blodårefunksjonen dårligst hos de som snuser.

– Redusert blodårefunksjon skyldes forandringer i de cellene som kler innsiden av blodkarene. Da mister karet evnen til å øke blodgjennomstrømningen og forebygge blodpropp. Samtidig vet vi at snus øker risikoen for kreft. Og hos gravide øker snus risikoen for både tidlig fødsel, dødfødsel og svangerskapsforgiftning, sier Skaug.

LES: – Like farlig å snuse som å røyke under graviditet

Hjelper å være ung og i god form

Kvinne som snuser

Snus kan for mange virke ufarlig, men påvirker blodårefunksjonen din betraktelig.

Foto: Tora Krogh

Forskerne fant også at snus er spesielt skadelig for de som ikke holder seg i god fysisk form.

– Trening ser ut til å motvirke snusens negative effekter – så lenge man er ung og holder seg i god form, sier Skaug.

Hun sier at snus er ganske vanlig i blant annet idrettsmiljøer og at mange derfor oppfatter derfor snus som et ufarlig alternativ. De tenker ikke på de langsiktige skadevirkningene som hjerte- og karsykdom.

LES: Så farlig er snus for deg

Snusboksar i skap

Utrente snusere har spesielt forhøyet risiko for hjerte- og karsykdommer.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK