Hopp til innhold

Norsk skoggris blir spekeskinke

Purkene gjør seg klar til slakting ved å spise blomster og bark i skogen, og på fritiden er de arkeologer.

grisene

I denne skogen lever grisene av lyng, røtter, planter og blomster. Det gjør muskulaturen deres bedre enn om de hadde vært i fjøs.

Foto: Bjørn Solli / NRK

På Ytterøy i Levanger i Nord-Trøndelag har Karl Laugsand oppfostret en helt spesiell type gris.

– Jeg har rundt 80 griser ute i skogen ved gården min nå. De spiser alt de finner, lyng, røtter, planter og blomster. Jorda blir helt svart her på sommeren, sier Laugsand.

parmaskinke

Det er stor etterspørsel på Laugsands skinker laget av skoggris.

Foto: Bjørn Solli / NRK

Grisene gravde frem grav

Av skogens griser lager Laugsand spekeskinker slik de gjorde i gamle dager. Når grisene lever i friluft får de en helt annen muskulatur.

– Det er ikke noe hokuspokus med å lage skinker, det er en veldig grei og enkel produksjon. Det var slik alle gjorde det på gårdene før. Det krever tid, men alle kan få det til, sier Laugsand.

Laugsands griser er ikke bare spesielle fordi de lever i skogen, for en tid tilbake kunne han også kalle de for arkeologer.

– De rotet såpass mye i jorda at jeg begynte å lure på hva de hadde funnet. Jeg synes det var rart fordi det var en ring med steiner i jorda. Det viste seg å være ei 2000 år gammel grav, sier Laugsand.

Grava som grisene fant var helt urørt og trolig fra eldre jernalder, cirka 500 år før Kristus til 500 år etter Kristus. Fylkesarkeologene mente dette var et svært sjeldent funn. De senere år har det blitt oppdaget enda ei grav ved gården som skal være fra samme tidsalder.

«Alle» vil ha arkeologisk gris

grav

Det var her den 2000 år gamle grava ble funnet av et drøss nysgjerrige griser.

Foto: Karl Laugsand

I Laugsands pølsemakeri henger 150 skinker, laget av skogens purker, klar til levering. Bonden selger alt han produserer, og etterspørselen på varene hans er stor.

– Det er mange årsaker til at denne type mat er så populær. Det har blitt mer fokus på mat siden vi begynte for 10 til 15 år siden. Folk har også mer penger, og de bruker mer på mat. Det er veldig stor interesse, og det synes jeg er gøy, sier Laugsand.

– Hvordan lykkes man med kortreist mat?

– Det er viktig å bruke skikkelig råvarer, ordentlig håndverk og ta seg god tid. Gjør det skikkelig, forteller Laugsand.