Norsk mester i matpakke

Fire jenter fra Sverresborg har blitt norsk mester i matpakke. Tirsdag var de i Oslo hos landbruksminister Lars Peder Brekk for å motta premien på 20000 kroner.

Dette er Drømmematpakka

Dette er Drømmematpakka

Foto: privat

De fire tiendeklassingene har forlengst engasjert seg i kosthold og laget oppskrifter på lekre matpakker. De har opprettet blogg om matpakkeideer, tilgjengelig for alle: matpakkensmekka.blogg.no. Her er også vinneroppskrifta av konkurransen: Drømmematpakka lagt ut.

De var klare til å sende inn forslag før konkurransen kom.

– Det var kult å vinne, og ikke helt forventa, sier en av de fire, Runa Halleraker.

Konkurransen er satt i gang av Coop og Mat- og landbruksdepartementet.

– Noen hadde sett det på facebook og i tillegg fikk vi delt ut informasjon i et friminutt på skolen, sier Halleraker.

Vinnerne av Drømmematpakken

Landbruksminister Lars Peder Brekk sammen med matpakkevinnerne, fra venstre, Rebecca Selnæs, Runa Halleraker, Nora Eklo, Maren Wessel-Berg og adm.dir. i Coop, Ola H. Strand.

Foto: broedogkorn.no

Inspirasjon må til

– Vi satte i gang med denne bloggen fordi vi så at mange kjøpte usunn mat og for at vi og andre skulle blir inspirerte til å lage gode matpakker. Matpakkene var kjedelige. Vi ville ha mer spennende matpakker.

Det har de utvilsomt lykkes med.

Sunn og enkel

Vinnerpakken består av en baguette fylt med kylling, agurk, tomat og løk og yoghurt naturell.

– Den er lett å lage, den er lett å ta med seg, den ser delikat ut, den er miljøvennlig og den er sunn. Lettvint, men likevel delikat, sier Halleraker.

Mye dårlig mat

På skolen er det så som så med sunn mat.

– Det er noen som er som oss, men ikke så veldig mange, resten har med andre matpakker, går på butikken eller kantina for å kjøpe og noen spiser ikke i det hele tatt.

De mener dette er en kultur som ikke holder i lengden, men som det ikke er så lett å gjøre noe med.

– Kanskje hjelper det vi gjør på bloggen og det at slike konkurranser finnes. I alle fall om vi fortsetter å fokusere på den gode matpakka i noen år.

Matpakkeundersøkelsen

Norge er matpakkenasjonen over alle matpakkenasjoner. En undersøkelse viser at over 40 prosent av Norges befolkning over 15 år vanligvis spiser matpakke til lunsj og nesten 30 prosent smører seg en matpakke hver dag.

Det er grunn til å tro at det vil holde seg omtrent slik fremover, for 88 prosent har ikke skiftet lunsjvaner de siste fem årene. Den viktigste årsaken til at at folk bruker matpakke, er at den er billigere enn andre lunsjalternativer.

For de som tenker at det tar for lang tid å lage matpakke om morgenen, har matminister Brekk et tips;

– Gjør slik som over 60 prosent av de som lager matpakke, og lag matpakken kvelden før!