NRK Meny

Norsk kylling gir seg

Norsk kylling føyer seg etter Mattilsynets vedtak om å endre slaktereglene. Men sjefen vil ikke betale dagsbøtene på over en halv million.

Artikkelen er flere år gammel.

I over ett år har striden om riktig slaktemetode rast mellom Mattilsynet og Norsk kylling. I dag kom den endelige avgjørelsen fra hovedkontoret i Oslo som pålegger bedriften på Støren å endre sine metoder.

- Jeg er skuffet over avgjørelsen, men har allerede satt i gang dekapitering ( kutte av hodet red.anm ) av kyllingen, sier Agnar Østhus til NRK.

Hvorfor velger du å føye deg etter Mattilsynet nå?

- Vi har kjørt løpet ut i alle instanser nå. Det får være måte på styr.

Norsk kylling på Støren
Foto: NRK / NRK

Uenige om dagbøter

Siden 1. februar er Norsk Kylling ilagt dagbøter på 10.000 kroner, fordi de ikke etterlever regelverket. Summen er nå på over en halv million. Men disse pengene må mattilsynet foreløpig se langt etter.

- Vi kan ikke se at det er riktig å ilegge tvangsmult så lenge saken ikke har vært endelig avgjort, sier Østhus.

Advokatfullmektig Jo Gjestvang som reprenenterer Østhus skal nå i dialog med Mattilsynet om saken.

Rema i kulissene

Norsk kylling er hovedleverandør av kylling til Rema 1000. Innkjøpssjef Martin Klafstad har tidligere uttalt til blant annet NRK at de ville pålegge Agnar Østhus å følge Mattilsynets endelige avgjørelse.

- Hvor mye har uttalelsene fra Rema 1000 å si for at du nå gir deg?

- Ingenting. Dette er min egen avgjørelse, sier Østhus til NRK.

Klafstad sier til NRK i dag at de har vært enige om dette i en tid og at de ikke har merket noen stor nedgang i salget av kylling som følge av saken.

- Vi har fått omtrent 15 seriøse forbruker henvendelser, men det er klart at omdømmemessig har dette ikke vært en heldig sak for noen.

Video fra Trøndelag


< (MUSIKK:Tittel: Find MeKomp.: Pete KelleherUtøver: Sigma + BirdyUtgitt: 2016Platem.: 3 Beat Productions 05037128223252Tid brukt: 0'21Arkinvnr.: NONRE653347HD0005Tittel: A summer romanceKomp.: Kåre GrøttumUtøver: Sigmund Groven + Tommy Reilly + Armon String QuartetAlbum: Music for two harmonicas (1976)Platem.: Polydor 2922 008Tid brukt: 0'15Arkivnr.: NONRO060783LP0104)
De siste årene har det blitt færre sjøfugler langs kysten. 
På Sklinna nord i Trøndelag leser forskerne økosystemet i skarvespy. Og kan makrellen kan være en nøkkel til å forstå det som skjer?
Kronprinsen meldte seg som frivillig i Starmus-show på Torvet i Trondheim.