Hopp til innhold

Norsk Kennel Klub trues med utestengelse

Det internasjonale kennelforbundet truer med utestengelse av Norsk Kennel Klub. Årsaken er at den norske klubben åpent har kritisert tildelingen av VM til Kina og oppfordret til boikott av hundeutstillingen.

China Eating Dog

Lokalbefolkningen i Yulin, hvor festivalen holdes, hevder at hundene slaktes på en human måte, men det avviser dyrevernsaktivister.

Foto: Ap

Verdens største hundeutstilling, World Dog Show, er tildelt Kina i 2019, men på grunn av den utstrakte mishandlingen av hunder i landet, som toppet seg med hundekjøttfestivalen i Yulin oppfordrer Norsk Kennel Klub alle nordmenn til å droppe arrangementet. Dette har falt det internasjonale kennelforbundet, FCI, tungt for brystet, og nå har de sendt et krast brev til Norsk Kennelklub (NKK).

Trine Hage, administrerende direktør i NKK.

Administrerende direktør i Norsk Kennel Klub, Trine Hage, mener det internasjonale kennelforbundet prøver å true dem til taushet.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

– Det er vanskelig å oppfatte brevet fra FCIs advokat som noe annet enn en trussel og et klart signal om at NKK bør droppe sitt engasjement i saken, sier administrerende direktør i NKK, Trine Hage til NRK.

Advarsel og utestengelse

I brevet skriver forbundets belgiske advokat, Jean-Luc Fayt, at FCI minner om at medlemslandene må forholde seg lojale til de avgjørelser som er demokratisk vedtatt av FCI og at brudd på dette kan medføre sanksjoner.

Han ber også NKK om å trekke kritikken og boikotten av hundeutstillingen i 2019.

– Det er snakk om advarsel og eventuelt utestengelse i to år. Slik vi forstår det, vil dette bli tatt i bruk dersom vi ikke trekker tilbake kritikken og tilrådningen om å ikke stille med medlemmer eller dommere i Kina, sier Hage til NRK.

– Treffer oss rett i hjertet

China Eating Dog

I Kina regnes hund som en delikatesse.

Foto: Chinatopix via AP

Hundekjøtt er populært i deler av Kina og ses på som en delikatesse. Yulin Dog Meat Eating Festival er et arrangement som har blitt møtt med sterke reaksjoner verden over. NKK lar seg ikke skremme av truslene som nå er kommet.

– NKK var allerede klar over at det spises hund i Kina. Det er viktig å understreke at vår reaksjon ikke er en protest kun mot festivalen, dette er en protest mot mishandling av hunder som skjer i utstrakt grad i landet. Festivalen er en årlig foreteelse, og mishandling av hunder er dagligdags.

– Vi står på vårt standpunkt om å få flyttet World Dog Show 2019 ut av Kina og oppfordrer både utstillere og dommere til å unngå deltakelse i Kina frem til en dramatisk endring av hundevelferden er etablert i landet, sier Hage.

Per Nymark i NKK Trøndelag fnyser av truslene fra det internasjonale forbundet.

– Da sier vi takk for laget. Vi kan ikke være med på dette, sier han til NRK.

Støtteerklæringer

NKK sier boikott av arrangementet er den beste måten å markere sitt synspunkt på dyrevelferdsspørsmål i Kina.

– Dette har truffet oss midt i hjertet av det vi driver med. For at vi skal få riktig hundevelferd, er det viktig å jobbe internasjonalt. Vi vil ha friske og funksjonelle hunder og vi ønsker at grunnleggende krav til hundevelferd blir etablert i Kina. Så langt har vi fått 300.000 støtteerklæringer fra inn- og utland. Det er stort press på dette, sier Hage.