24 uker på Billboard for joik fra Norge

Filmmusikken fra den Oscarvinnende Disneyfilmen «Frost» har ligget på Billboardlista i 24 uker, denne uka på andreplass. En av låtene er en joik fra Norge.

Billboard 200

– Det er ganske kult at en joikeinspirert låt åpner en Disneyfilm, sier komponist Frode Fjellheim, som opplever suksess med filmmusikken til animasjonsfilmen «Frost».

Foto: Skjermdump fra billboard.com

Frode Fjellheim

Jeg har et par-tre filmmusikk-prosjekter på gang nå, sier Frode Fjellheim.

Foto: Anne Olli / NRK

Historien til Disneyfilmen «Frost», med originaltittel «Frozen», er inspirert av norsk natur og samisk kultur, og komponisten Frode Fjellheim står bak deler av filmmusikken.

Filmen hadde premiere på førjulsvinteren. En måned senere toppet filmmusikken Billboard-lista, og danket ut selveste Beyoncé. Nå har albumet altså ligget på Billboard 200, lista over mestselgende album i alle sjangre, i 24 uker.

– Billboardlista er jo et kriterie for suksess, og det er gjevt å ligge der, sier Fjellheim til NRK.

Akkurat nå er han på en skolekonsert-turné, og sier det er morsomt å treffe barn som har et veldig nært forhold til «Frost» og som synes det er artig at den har norsk musikk.

  • Hør sangen nederst i saken!

– Samisk kultur finnes ikke bare i Finnmark

Hans komposisjon «Vuelie» åpner filmen, og kommer også tilbake i filmens høydepunkt mot slutten. Stykket tar utgangspunkt i en joik, og var opprinnelig komponert for Trondheimskoret Cantus. Etter at Disney viste interesse for å bruke joiken skrev Fjellheim en versjon tilpasset filmen, og spilte den inn med Cantus - i Trondheim.

– Dette vil forhåpentligvis løfte statusen til joiken og den samiske kulturen, har Fjellheim tidligere uttalt til NRK Sápmi.

Stillbilde fra Disney-filmen FROZEN, bryggen i Bergen

Bryggen i Bergen har også blitt kulisse for Disneys «Frost».

Foto: Disney
Frode Fjellheim fremfører joikeversjonen av Kongesangen.

Ved en anledning fremførte Fjellheim joikeversjonen av Kongesangen.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK
Frode Fjellheim i Transjoik

Frode Fjellheim spilte i den samiske gruppa Transjoik.

Foto: Fotogjengen Samfundet i Trondhjem

– Har dette skjedd?

– Mange har hatt et distansert forhold til samisk kultur, og knyttet det til Nord-Norge og Finnmark. Men det er jo også en del av for eksempel trøndersk kultur. Det er morsomt å merke seg at Disney hentet inspirasjon fra samisk kultur på Røros. Det er med på å vise hva samisk kultur kan være, sier han i dag.

Fjellheim håper låta hans kan gjøre folk oppmerksomme på at joik er en mangfoldig tradisjon, og samtidig en del av vår felles kulturarv.

LES: Bukkehorn blir Disney-musikk

– Låta er viktig i markedsføring av joik

Frode Fjellheim er professor i joik, og står bak det populære studiet «Med joik som utgangspunkt» på Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT). Utdanningen er den eneste i sitt slag, og søker å bevare den sørsamiske joiken samt skape arenaer for opplæring i og utøvelse av joik.

– Joiken har en kraft som kan brukes også ved andre musikkstudier. Det er dessuten et nasjonalt ansvar som påhviler oss. I den sammenheng har Frode en bakgrunn som betyr mye for hele Norge. Han nyter stor respekt også i utlandet, sier studieleder for musikk ved HiNT, Nils Kanestrøm.

Kanestrøm sier det er veldig positivt at joik kan bli kjent via prosjekter som «Frost».

– Jeg var nylig på en Disneybutikk i London, og der spilte de låta til Frode. Vi vet ikke om det at den har blitt så kjent har hatt betydning for den gode rekrutteringen vi har hatt til joikelinja, men det er helt sikkert at det er viktig i markedsføringa av joik.

LES: Avlegger eksamen i joik

– Musikken har et universelt preg

Selv om utgangspunktet for filmen er H. C. Andersens eventyr «Snødronningen», lot Disney seg også inspirere av Norge. Teamet fulgte blant annet en reindriftsutøver og studerte både klær, hus og natur.

– De var også på utkikk etter et genuint åpningsspor som ville passe til filmen. Musikkprodusentene fortalte meg at de hadde lett lenge for å finne noe, og til slutt endte de altså opp med låta mi, sier Fjellheim.

Han tror musikkstykket har et universelt preg som appellerer til mange, samtidig som den gir en assosiasjon til nordisk kultur.

LES: Julegave fra Disney til norsk reiseliv

Om joikestudiet han selv står bak sier han at det gir en unik innsikt i samisk kultur, uten at du behøver å kunne språket.

– Det finnes mange måter å uttrykke noe samisk på.