Hopp til innhold

Norgeshistoriens største falskmyntneri

Natt til skjærtorsdag og langfredag i 1993 trykket to ansatte ved Lade Offset opp 165 millioner kroner i falske tusenlapper. Det karene ikke visste, var at politiet sto utenfor og spanet.

Norsk rettsmuseum, falske 1000-lapper.

Falske tusenlapper fra Lade offset

Foto: Lise Sørensen / NRK

Da de falske tusenlappene ble lempet inn i en varebil like før klokka sju langfredag morgen, grep politiet inn. I dagene som fulgte, ble seks medskyldige fra Oslo-området pågrepet.

Dårlig kvalitet

Det er fortsatt en gåte hvordan falskmyntnerne hadde tenkt å sette «pengene» i omløp. Kvaliteten var ikke særlig god.

– Vi trykker kobbertrykk og ikke offset. Derfor så vi med en gang at sedlene fra Trondheim var forfalskninger. Dessuten var det elendig kvalitet på «seddel-¬trykkene» fra Lade Offset, også sammenliknet med andre forfalskningsforsøk, uttalte direktør Jan Erik Johansen i Norges Banks Seddeltrykkeri i et intervju med Adresseavisen.

– På en skala fra null til 10 vil våre trykkere gi Lade-sedlene karakteren to. Pengeforfalskning er ikke bare kriminelt, det er i tillegg uhyre komplisert. Bare amatører gir seg i kast med så tvilsomme prosjekter, fastslo han.

I dag har Norsk rettsmuseum noen av sedlene i sine montre.

Fengsel i 3 til 5 1/2 år

Under rettssaken la flesteparten av de tiltalte kortene på bordet. De to trykkerne i Trondheim handlet på oppdrag fra kjenninger i trykkeribransjen i Oslo og var lovet et klekkelig honorar. De var blitt fortalt, var at sedlene skulle gå rett til makulatur i Norges Bank, og at det derfor ikke var så nøye med kvaliteten. Lagmannsretten antydet at denne planen var oppdiktet.

Saken endte med at de åtte ble dømt til mellom tre og fem og et halvt års fengsel. Da straffen skulle utmåles, påpekte lagdommeren at beløpets størrelse talte i skjerpende retning. Samtidig var det formildende at de domfelte ikke ville hatt noen mulighet til å lykkes med å få satt sedlene i omløp.