Her åpnes Norges største kunstgressflate

Du trenger ikke lenger dra til USA for å spille de klassiske, amerikanske idrettene på skikkelige baner. Lørdag åpnes kunstgressbane for amerikansk fotball, baseball, rugby og lacrosse på Lade i Trondheim.

Norges største kunstgressflate

Banen helt til venstre i bildet er Norges største kunstgressflate. Den ligger på Lade i Trondheim, og innvies lørdag.

Foto: Carl-Erik Eriksson / Trondheim kommune

Banen på 14.000 kvadratmeter er Norges største kunstgressflate.

Ifølge leder for prosjektet, Roar Nyborg, har Trondheim kommune nå nådd et viktig mål:

– Målsetingen har vært å tilrettelegge for de mindre idrettene. Fire-fem idretter kan bruke denne banen, og dermed er målet nådd, sier Nyborg til NRK.

Stort i studentmiljøene

I tillegg til den nye kunstgressbanen, har Lade idrettspark både store og små fotballbaner.

Den nye banen har et budsjett på 21,2 millioner kroner, finansiert av Trondheim kommune, NTNU idrett og staten gjennom spillemidler.

Studentmiljøet har vært en svært viktig brikke, ifølge Løvik:

– Det er særlig i studentmiljøene det er stor interesse for de amerikanske idrettene. Jeg er helt sikker på at folk blir overrasket over hvor mange som driver med disse idrettene, sier Marte Løvik (Sp), leder for helse- og velferdskomiteen i Trondheim kommune.

Lade idrettsanlegg

Nå som Lade idrettspark er blitt kraftig utvidet, vil den årlige Scandiacupen foregå kun ved dette anlegget. Den nye banen er tilrettelagt for de amerikanske idrettene, men kan også brukes til fotball.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Drøm i oppfyllelse

Selv bor hun ved Dødens dal i Trondheim – et område som visstnok flittig er brukt av studenter som driver med blant annet rugby og amerikansk fotball.

– Etter å ha sett hvor mye området er brukt til disse idrettene, er jeg ikke i tvil om den nye banen som er tilpasset idrettene vil bli mye brukt, sier Løvik.

Øyvind Thormodsen Rein i Nidaros Domers gleder seg som en unge til endelig å få spille på en ordentlig bane:

– Dette er en drøm som endelig har gått i oppfyllelse. Tidligere har vi leid oss inn på små baner uten riktige dimensjoner eller oppmerking. Dette er noe helt annet, sier en oppglødd amerikansk fotballspiller.

Det skal være mulig å bruke banen hele året.

Lade idrettspark Roar Nyborg og Øyvind Thormodsen Rein

Prosjektleder Roar Nyborg er stolt over at den nye kunstgressbanen kan åpnes, mens Nidaros Domers-spiller Øyvind Thormodsen Rein gleder seg til å spille den første kampen på det nylagte kunstgresset.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Skal bygge hall for tennis og kampsport

Idrettsanlegget vil vokse ytterligere. En innendørs hall tilrettelagt for blant annet badminton, tennis og kampsport er under planlegging.

– Det er politiske prosesser som avgjør når det blir byggestart på innendørsanlegget. Forhåpentligvis kan byggingen settes i gang i løpet av 2017, sier enhetsleder for idrett og friluftsliv i Trondheim, Knut Kvaran.