I fjor kjøpte nordmenn 26.000 tonn agurk - likevel er de sultne på mer

Agurken er så etterspurt i det norske markedet at selv landets største produsent sliter med å tilfredsstille kundene.

Agurkproduksjon, Frosta

Det tar fem uker fra frøene er sådd til agurkene kan høstes og sendes til butikkene.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

– Selv om vi produserer for fullt i alle hus, så klarer vi fremdeles ikke å møte etterspørselen fra Bama og butikkjedene. Appetitten på norsk agurk er stor, sier styreleder i Frostagrønt, Stig Tore Laugen.

Nordmenn er så glad i agurken at Frostagrønt på Frosta har investert 30 millioner kroner i en utvidelse av sine veksthus. Dette betyr at de nå er den største agurkprodusenten i landet med sine årlige 3000 tonn.

Inne i veksthusene, som til sammen er 23.000 kvadratmeter, bugner det av små og store agurkplanter. Det eneste man mangler er dyrelyder, for ellers føles det ut som å være dypt inne i jungelen. Agurkene henger på rekke og rad, mens temperaturen når mange plussgrader.

– Her høster vi agurk i shorts og t-skjorte hele året, sier Laugen.

Stig Tore Laugen, Frostagrønt

Styreleder i Frostagrønt, Stig Tore Laugen.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

Spiser over 25.000 tonn i året

Opplysningskontoret for frukt og grønt bekrefter at etterspørselen etter norske agurker er stor. Agurken er den fjerde mest spiste grønnsaken i Norge, etter tomat, gulrot og løk.

– Det er flott at vi får en økt norsk produksjon av grønnsaker som er egnet å produsere her i landet. Mat som er dyrket i nærområdet smaker godt og er et godt valg både for miljøet og lommeboken i tillegg. Norge har fantastisk rent vann, som er en fordel når grønnsaker produseres, sier kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Gerd Byermoen.

Totalt ble det benytta 25.971 tonn ferske agurker i Norge i 2018, og 63 prosent av dette ble produsert her i landet.

Agurker, Frostagrønt

Agurken er den fjerde mest spiste grønnsaken i Norge, og etterspørselen har økt kraftig de siste årene.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

20 millioner kilowattimer

Frostagrønt leverer agurk til Norgesgruppens butikker, Remas butikker fra Dovre i sør til Kirkenes i nord og til industri. Stadig mer går også til butikker og grossister på Østlandet.

– Fra og med nå starter vi med produksjon året rundt. Tidligere har vi hatt bare ni måneder, sier Laugen.

Hvert år vil det bli produsert ni millioner agurker i veksthusene på Frosta. Dette krever et energibruk på 20 millioner kilowattimer i året, noe som tilsvarer omtrent tusen ganger så mye som en vanlig husholdning.

– På vinteren er det jo kaldt i Norge, så da må vi kjøre på litt ekstra. Men vi gjør det vi kan for å ha et minimalt miljømessig fotavtrykk. Vi prøver å resirkulere vannet. Vi bruker omtrent 150.000 liter vann hver dag, og de 30 prosentene som plantene ikke tar opp blir faktisk gjenbrukt til senere produksjon, sier styrelederen.

Frostagrønt

Daglig leder i Frostagrønt Johan Morten Vold, sammen med sin datter Inga Karoline.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

– Trenger flere produsenter

Daglig leder for Frostagrønt, Johan Morten Vold forteller at utvidelsen av produksjonen er en drøm som går i oppfyllelse.

– Ja, dette er noe jeg har tenkt på de siste fem årene, så det er en stor dag for meg, sier han til NRK.

Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt så har Norge i dag for få grønnsakprodusenter.

– Vi trenger flere, så absolutt. Utfordringen er at en del grønnsaker har kort levetid, så det er viktig at vi koordinerer godt slik at alt får plass i markedet når det er modent og på topp, sier Gerd Byermoen.

I Norge har man sett en økende bruk av grønnsaker gjennom mange år. Agurken har hatt en økning i snitt på 2,9 prosent pr. år de siste 10 årene.

Frostagrønt

I løpet av ett år er det sju ansatte som plukker ni millioner agurker fra lokalene på Frosta.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK