Norges fremste kokker har vært samlet under NM i kokkekunst i Trondheim denne uka.
Kokkene fikk fem timer på seg til å lage en tre retters meny for 12 personer.
Norges beste kokker i Trondheim
Kokkekamp
450 tilskuere fulgte med på den spennede kokkekampen i Trondheim Spektrum i går kveld.
I høyt tempo ble det laget en tre retters meny, som måtte bestå av de samme råvarene.
Forrett: Minst 60 prosent Livèche kyllingbryst, St. Kristina skinke samt minst ett valgfritt Tine-produkt.
Som garnityr skal minst én av grønnsakene fra Bama benyttes: miniartisjokk, rødbeter, spinat.
Hovedrett: 60 prosent indrefilet av rein fra Nortura og Tine Selbu blå. Som garnityr skal minst én av grønnsakene fra Bama benyttes: purre, skorsonnerrot, blomkål.
Dessert skal bestå av Valrhona hvit sjokolade og norske pærer. I tillegg skal det benyttes yoghurt.
Kongepokal
Resultatene fra NM i kokkekunst ble offentliggjort på en bankett i går kveld.
– Seieren var fullt fortjent, sier leder i NM i kokkekunst 2012, Svein Magnus Gjønvik.
Han mener at en kombinasjon av god smak og kreativitet i bruk av råvarer førte til at Thomas Johansen Borgan ble norgesmester.
Han fikk utdelt kongepokal av fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen og Kristine H. Hartviksen, president i Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL).
Andreplassen gikk til Christian Andrè Pettersen fra Stavanger. Martin Sveian, også han fra Stavanger, fikk tredjeplass.
– Dette er stort
– Dette er så stort at jeg nesten ikke kan fatte det! Det sier 30 år gamle Thomas Johansen Borgan til NRK.
Han forteller at han har brukte hele sommerferien sin på å forberede seg til NM i kokkekunst på hjemmebane.
Neste år skal han representere Norge i Nordisk mesterskap i kokkekunst.
Til vanlig jobber han på Rica Bakklandet hotell i Trondheim.