Hopp til innhold

Nyvalgt leder må ta stilling til forslag om dødsstraff

Nyvalgt leder i Demokratene Kjell Arne Sellæg må ta stilling til forslaget fra avtroppende leder Vidar Kleppe om partiet skal gå inn for dødsstraff for terrorister.

Kjell Arne Sellgæg, nyvalgt leder for Demokratene.

Kjell Arne Sellæg, nyvalgt leder for Demokratene, var tidligere aktiv i SV.

Foto: Ståle Tonning / NRK

Kjell Arne Sellæg, som er bosatt i Namsos, har arbeidet som generalsekretær for partiet i fire år. Søndag ble han klappet inn som ny leder for partiet på landsmøtet, som ble avholdt i hjemfylket, nærmere bestemt på Hell i Stjørdal.

– Jeg regner med at arbeidsmengden vil stige til det dobbelte. Arbeidslysten har jeg ikke noe problemer med, så jeg gleder meg, sier Sellæg til NRK.

Marianne Solheim fra Odda ble valgt til organisatorisk nestleder, og Svein Otto Nilsen fra Trondheim ble valgt til politisk nestleder.

Den første saken den nye ledertrioen må ta stilling til er om Demokratene skal gå for innføring av dødsstraff i Norge.

Dødsstraff for terrorister

Etter et forslag fra den avtroppende lederen skal landsmøtet søndag ta stilling til om Demokratene, som det eneste partiet i Norge, skal vurdere å åpne for dødsstraff for terrorhandlinger.

– Slike groteske handlinger som Anders Behring Breivik har gjort, bør vi vurdere å innføre dødsstraff for, sier Vidar Kleppe til NRK.

– Straffenivået i Norge er altfor lavt for de kaldblodige og kyniske mordene han har gjort mot ungdommer som hadde livet foran seg. Derfor mener jeg at Demokratene må vurdere dødsstraff for terrorhandlinger.

Vidar Kleppes forslag går ut på at landsmøtet skal instruere programkomiteen til å behandle spørsmålet om dødsstraff skal inn i partiprogrammet for neste stortingsperiode.

Den nyvalgte partilederen må også ta hånd om mindre spektakulære saker.

Vil ta i bruk hele landet

Den nyvalgte lederen er opptatt av å legge forholdene bedre til rette for næringslivet i midt- og Nord-Norge. Særlig gjelder dette landbruket.

– Vi bor i et spredtbygd land. De andre partiene, sørlandspartiene, som vi kaller dem, tror at riksgrensa stopper ved Holmenkollen, sier Sellæg retorisk.

– Vi vil opprettholde Kyst-Norge.

Inn på tinget

– Hvordan blir det å ta over etter Vidar Kleppe, som har hatt jobben i ti år?

– Ti år for demokratene er én ting. Men Kleppe har sittet på Stortinget for et annet parti, så de skoene bli tunge å fylle.

Målsettinga fram til stortingsvalget i 2013 er klar.

– Jeg vil arbeide for at Demokratene skal komme på vippen etter neste stortingsvalg.

Vidar Kleppe taler til landsmøtet i Demokratene.

Vidar Kleppe taler til landsmøtet i Demokratene.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Opplæring

Avtroppende partileder Vidar Kleppe skal fortsette som sentralstyremedlem i Demokratene. Han mener organisasjonsbygging blir den største oppgaven for den nye partilederen.

– I dag har vi 3.000 medlemmer, og vi får daglig inn nye medlemmer. Vi må organisere oss og satse på kursvirksomhet for å stå mest mulig styrket til stortingsvalget 2013.

Vidar Kleppe har fortsatt politiske verv både i fylkeskommunen i Vest-Agder og som bystyremedlem i Kristiansand.

Fikk vettet etter trappefall

Vidar Kleppe omtaler sin etterfølger som en strålende og imøtekommende kar.

– Av alle steder har han sin politiske erfaring fra SV.

– Men, som han sa i sin presentasjon. Da han snubla ned ei trapp kom vettet på plass.

Fra Demokratenes landsmøte.

Demokratene vil gi alle en borgerlønn på 240.000 kroner, tilsvarende lønnstrinn 10.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Fast kurs

Vidar Kleppe er overbevist om at lederskiftet ikke fører til noe kursskifte for Demokratene.

– Vi er et så sammensveiset team i Demokratene at det tror jeg ikke.

Kleppe mener det er mange som søker etter nye politiske løsninger.

– Det er mange som er på leit etter et alternativ som bryr seg om de jordnære tingene i hverdagen. Dette er folk som gjerne sliter med det offentlige, med byråkratene.

Vil gi alle 240.000 kroner

Vidar Kleppe mener Demokratene har løsningene på fattigdomsproblemet, som han mener de rødgrønne ikke kommer noen vei med.

– Vår løsning er å gi lønnstrinn 10 til alle norske statsborgere, slik at de kan leve på 210.000 kroner i året.

– I dag har vi et hjelpeapparat med tusenvis av ansatte som skal behandle ulike ordninger. Folk blir stigmatisert. De kommer seg aldri ut av den vonde kretsen de er i. Det vil vi gjøre lettere med vår politikk og våre løsninger.

Fra Demokratenes landsmøte.

Demokratenes landsmøte er mindre enn de store partienes landsmøter.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Trønderbastion

Med seg i sentralstyret får Kjell Arne Sellæg en annen trønder, Svein Otto Nielsen, som ble valgt til politisk nestleder i Demokratene.

– Sør-Trøndelag er et aktivt fylkesparti i Demokratene. Vi har fremmet 26 resolusjoner til landsmøtet, og fått vedtatt de fleste, sier Svein Otto Nielsen.

Han tror Demokratene kan plukke velgere etter Frp.

– Nå som Fremskrittspartiet vingler i den del saker, så kommer vi til ta opp de sakene, og ta en del velgere også fra Frp. For vi vingler ikke.

Bompengemotstand

Det gjelder blant annet spørsmålet om bompenger, hvor Frp flere steder har stemt for bompenger som nødløsning for å få til veiutbygging.

– Vi er snart det eneste partiet som sier bom nei til bompenger, etter at FrPs nestleder har gått ut å luftet mulighetene for å endre partiets syn.