NRK Meny
Normal

Nordmenn planlegger flytting av verdens største teleskop fra Europa til Chile

Et nytt teleskop på størrelse med Colosseum i Roma skal flyttes fra Europa til Chile. Logistikkavdeling i Trondheim er blant de utvalgte til oppdraget.

Artist’s impression of the E-ELT

European Extremely Large Telescope er planlagt å stå ferdig i 2024 og vil være verdens største teleskopkonstruksjon.

Foto: ESO/L. Calçada

Terje Norddal og Håvard Gaustad Harbo har laget den strategiske planen for å flytte alle delene til verdens største teleskop, European Extremely Large Telescope, fra Europa til Chile.

De to er logistikkeksperter i Trondheimsavdelingen til den globale samfunnsrådgiveren Rambøll.

Det lages deler til teleskopet i blant annet Frankrike, Spania, Italia, Tyskland og Storbritannia. Den største delen vil bli et primærspeil på 39 meter i diameter.

Team i arbeid

F.h. Terje Norddal og Håvard Gaustad Harbo hos ESO i München. Her er prototyp av et sekskant-speil som det finnes 798 av i primærspeilet.

Foto: Rambøll

– Vi kan ikke bare tenke på riktig håndtering av utstyret, men at det fraktes riktig så ingenting skjer med det, forklarer seniorrådgiver i Rambøll, Terje Norddal.

Primærspeilet skal bestå av 798 skjøre sekskantspeil.

– Det som gjør speilene ekstra skjøre er at det er så mye glass i dem. Glasset er polert ned til nanometernivå. Det skal lite til før de er helt ødelagt og det tar flere år å et lage nytt.

Skal være ferdig i 2024

Med en dome på over hundre meter i diameter vil dette være verdens største
teleskopkonstruksjon.

Selve teleskopet har et budsjett på godt over 8 milliarder kroner, og bygges på oppdrag fra astronomiorganisasjonen European Southern Observatory

Det skal ferdigstilles i 2024 på fjelltoppen Armazones i Atacamaørkenen nord i Chile. Toppen er 3.000 meter høy.

E-ELT and VLT vs Colosseum

Teleskopet skal være på størrelse med Colosseum i Roma.

Foto: ESO

– Vi har ikke noe tids - og kostnadspress, her er det viktigst å få utstyret trygt frem, koste hva det koste vil.

Nå har Norddal og Harbo ferdigstilt en sluttrapport for hvordan utstyret skal transporteres rent logistikkmessig. Selve transportjobben vil bli satt ut på et internasjonalt anbud.

– Når utstyret skal transporteres må det pakkes på riktig måte, i riktig transportmiddel som opereres på riktig måte. Noe skal fraktes gjennom skipsfart og de mest sårbare delene skal fraktes med fly, forklarer Norddal.

Utstyret blir sendt fra de forskjellige Europeiske landene til Chile. Flyttingen skal begynne i 2020.

Saken fortsetter under.

Laster kart, vennligst vent...

Her skal European Extremely Large Telescope stå.

Håper å se planeter

Hensikten med teleskopet er å kunne se andre planeter.

– Primærspeilet kan man samle inn større mengde lys fra verdensrommet. Også svakere lys og reflektert lys fra andre planeter. Vi håper teleskopet skal kunne observere planeter som sirkler rundt stjerner, forklarer Norddal.

Norddal og Harbro har jobbet med utformingen siden i fjor høst. Norddal mener dette er det mest omfattende prosjektet de har vært med på.

– Det er så mange ting med ulik størrelse, fasong og krav til for eksempel temperatur som skal flyttes. Jeg kommer ikke på noe prosjekt som har vært i nærheten av denne kompleksiteten før.