Nordmenn deportert fra Marokko

Torsdag ble to nordmenn som ville hjelpe ei folkegruppe i Vest-Sahara nektet innreise og sendt ut av Marokko. Totalt har rundt 60 nordmenn forgjeves forsøkt å komme seg inn i Vest-Sahara.

Sara

Sara Shafighi fra Trondheim har nok en gang blitt nektet innreise til det okkuperte Vest-Sahara. Hun er en av omtrent 60 nordmenn som har forsøkt de siste dagene.

Foto: Privat

Etter initiativ fra Støttekomiteen for Vest-Sahara har omtrent 60 nordmenn forøkt å komme seg inn i Vest-Sahara de siste dagene. Dette gjør de for å sette søkelys på menneskerettigheter og Marokkos okkupasjon av området.

– Alle har enten blitt deportert da de landet, eller blitt stoppet på grensen på vei inn, sier leder for støttekomiteen, Erik Hagen.

Torsdag ble nordmennene Diego Vaula Foss og Hans Inge Alander, ikke bare deportert fra Vest-Sahara, men også sendt ut av Marokko.

– Dette er veldig uvanlig. Det er ikke gitt noen begrunnelse for hvorfor de kastes ut, og det oppfattes veldig frustrerende, sier leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, Erik Hagen.

På vei til Vest-Sahara

Disse fem jentene reiser i samme bil på vei mot Vest-Sahara. F.v. Caroline Macri, Katrine Inderberg, Sara Shafighi, Urte Sniaukstaite, Frida Johansen

Foto: Privat

«It is forbidden»

En av de tilreisende er AUF-er Sara Shafighi, som også i fjor forsøkte å komme inn i landet, uten å lykkes.

– Vi vil høre historiene deres, slik at vi kan få ting til å skje. Vi ønsker at befolkningen skal få ha en folkeavstemning og råderett over sitt eget land, sier Shafighi.

I en bil med fire andre jenter forsøker Shafigi å krysse grensa onsdag. Hun forteller at andre har fått beskjed om at de ikke kan reise inn fordi «det er dårlig vær der» og fordi «det bor farlige terrorister i området».

Noen timer senere sender Shafighi en melding om at de har blitt stoppet i Sidi Ifni.

Det er tidligere enn forventet, og de blir fulgt av tre politibiler og fire mopeder nordover igjen.

«Vi ble stoppet, og fikk høre at vi ikke fikk kjøre videre "because it is forbidden" og at grunnen til det var hemmelig. De mente rett og slett at halve Marokko er forbudt område», skriver hun.

– Umulig å komme seg inn

Etter at Shafighi ble nektet innreise til området i fjor, har landet gjort det nærmest umulig for andre å komme seg inn dit.

– Det er umulig å komme seg inn, med mindre man har en økonomisk interesse som støtter Marokko, sier Hagen.

Erik Hagen, leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara

Erik Hagen, leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, mener det nå er blitt nærmest umulig å komme seg inn i området.

Foto: Pressefoto

I Norge har regjeringen oppfordret næringslivet om å ikke drive virksomhet i Vest-Sahara.

– UD fraråder ikke næringsliv i andre områder som Nord-Korea, Syria eller Palestina, men gjør det i Vest-Sahara. Dette er det helt spesielle og sterke folkerettslige grunner til.

Trondheim kommune er en av kommunene som vil følge regjeringens råd.

– All honnør til Trondheim som ønsker å boikotte handel med Vest-Sahara. Det er ikke snakk om å boikotte Marokko, men om å unngå å kjøpe varer som kommer fra de okkuperte områdene, sier Hagen.