Nordlandsbanen blir fjernstyrt

Mer penger i statsbudsjettet til fjernstyring av Nordlandsbanen. Jernbaneverket har fått 42 millioner kroner til strekningen Grong-Mosjøen.

Nordlandsbanen
Foto: Jens Kyed / NRK

Det bevilges 285 millioner kroner til fjernstyring av jernbanestrekningen mellom Grong og Bodø i årets statsbudsjett. Dette vil togpassasjerer på Nordlandsbanen merke, sier informasjonssjef i Jernbaneverket Region nord, Dag Svinsås.

- Vi har fått en sluttfinansieringspakke på fjernstyring på strekningen Grong-Mosjøen på 42 millioner kroner. Det skal være ferdig til høsten, sier Svinsås til NRK Trøndelag.

Sikkerhetsløft

Han forteller at de har fått 243 millioner kroner  til strekningen Mosjøen- Bodø.

- Den strekningen skal være ferdig i 2009-2010. Da har vi fått fjernstyring på hele strekningen og det er et stort sikkerhetsmessig fremskritt, sier Svinsås.

I følge Svinsås vil dette medføre at togene blir mer punktlig og at sikkerheten på togene blir bedre.

Det er foreløpig ikke avgjort om togene skal fjernstyrets fra sentralen i Trondheim.

Tunnel

Det er også satt av penger til prosjektering av jernbanetunnel gjennom Gevingåsen mellom Malvik og Stjørdal i budsjettet.

Det betyr at planene om å starte byggingen av tunnelen i 2009 videreføres. Masse fra tunnelen skal etter planen brukes til en utvidelse av Trondheim lufthavn Værnes.

- Det er vi veldig glade for. Det sørger for at vi kan fortsette det arbeidet som har pågått  i 2007. Det betyr at vi kan gå videre med planlegging og fullføre prosjekteringen, sier Svinsås.