Hopp til innhold

– En liten, men viktig homoparade

For første gang er det arrangert homoparade i Nord-Trøndelag. Foranledningen er at ei jente fra Steinkjer følte seg diskriminert på grunn av sin legning under et jobbintervju.

For første gang er det arrangert homoparade i Nord-Trøndelag. Foranledningen er at ei jente fra Steinkjer følte seg diskriminert på grunn av sin legning under et jobbintervju.

SE VIDEO: Homoparaden i Steinkjer var liten sammenliknet med Europride i Oslo nylig, men de som møtte opp synes den var minst like viktig. FOTO: TERJE NÆSS

Det var et fargerikt opptog som på kort varsel hadde samlet seg i Steinkjer lørdag formiddag.

– Selv om dette ikke kan måle seg med paraden i Oslo, så er det viktig at vi har fått vist at det finnes homofile i andre deler av landet også. For homofile finnes over hele Norge, sier Hanne Moe Mevassvik.

Det som trolig er fylkets første homoparade ble initiert av Silje Marita Martinsen etter at en ung kvinne ble spurt om sin homofile legning i et jobbintervju ved en klesforretning i Steinkjer.

– Vi ønsker å vise at Steinkjer er en by som lever etter sitt eget slagord «Åpen, lys og glad», skriver hun på facebooksiden Mini Parade i Steinkjer.

LES: Ble slått ned da han sa han var homofil

Spontan parade

Homoparade Steinkjer

Paraden gikk i strålende solskinn fra Amfisenteret til torget på Steinkjer.

Foto: Terje Næss
Homoparade Steinkjer

Både barn, unge og eldre deltok i miniparaden.

Foto: Terje Næss

Martinsen er selv bifil, og mener det er urimelig å forskjellsbehandle folk på grunnlag av legning.

– Uansett hvem du viser kjærlighet til, hvordan du viser kjærlighet eller hvilket kjønn du definerer deg etter, skal alle behandles likt. Vi har fortsatt en vei å gå, men vi kan vise vår støtte og vise at vi er stolte, skriver Martinsen på facebook.

På impuls satte hun i gang planleggingen av en homoparade i Steinkjer, og fikk umiddelbart støtte av både homofile, bifile og heterofile.

– Gledes masse her å. Å lille frøken på 18 mnd ska også få vårrå me mens kona må jobbe, skriver en kvinne på arrangementets facebookside.

– Paraden kommer til å slå an. Om ikke for alle andre, så i hvert fall for oss som velger å delta og vise vår stolthet! Vi skal vise at Steinkjer er "åpen, lys og glad"! skriver en annen.

– Har dessverre ikke mulighet til å delta selv, men håper at så mange som mulig stiller opp og viser at Trøndelag faktisk ER trivelig! Så håper jeg det gjentas til neste år, skriver en ung mann.

LES: Hatside mot homofile på facebook

– Større respons enn forventet

– Jeg hadde aldri forventet den responsen jeg faktisk har fått på grunn av dette, jeg føler jeg har gjort så lite for så mange flotte ord, skriver initiativtaker Silje Marita Martinsen på facebooksiden Mini Parade i Steinkjer.

Hun er selv forhindret fra å delta i dag, men takker de som leder an paraden i hennes sted.

– Dette var kjempefint! Nå skal vi bli kjent, snakke sammen og bare nyte det fine været, sier Hanna Moe Mevassvik etter at deltakerne ankom torget i sentrum.

LES: Muhammed gikk i homoparade for første gang

Homoparade Steinkjer

– Nå skal vi snakke sammen og bli kjent, sa en av deltakerne etter paraden.

Foto: Terje Næss