NRK Meny
Normal

Klosterliv inn i QR-koder

1200-tallets klosterliv ved Reins Kloster har for alvor møtt den moderne tid. Formidling via nettbrett og smarttelefon tar av og mange kulturminner står for tur i Trøndelag.

Vandring langs postene ved Reins Kloster i Rissa

Fram med smarttelefonen og nettbrettet og gå fra post til post. Området ved Reins Kloster i Rissa er ett av mange trønderske severdigheter som blir formidlet via QR–koder i framtida.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden,

– Vi har en generasjon som er veldig digitalt orientert. Å formidle kultur på en ny måte, tror jeg vil ha en veldig god effekt, sier kulturkonsulent i Rissa kommune, Ingunn Rokseth.

Rissa har tatt i bruk QR–koder på mange kulturminner for å formidle kulturopplevelser.

I 2011 var kommunen en av landets første til å bruke QR-koder til å informere om severdigheter i lyd og bilde da den digitale formidlinga av helleristningsfeltet "Stykket" på Stadsbygd ble åpnet.

Nå er både hellerisniger, kvikkleireskred og jernalderhistorie qr – kodet og tilpasset moderne formidlingsformer. Klosterliv og forfatterhistorie har akkurat fått kodene sine på seg.

– Det er fem forskjellige punkter her på Rein. Og da er det utdrag fra forskjellige tidsepoker i Reins historie folk kan få innblikk i, sier Rokseth.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ingunn Rokseth

Kulturkonsulent Ingunn Rokseth håper den nye teknologien er med på å fange opp flere til å bli interessert i kulturhistorie. Blant annet historien her til Rein Kirke.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden

Harald Hårfagre og Johan Bojer

Området på Rein har en vidtfavnende historie.

Harald Hårfagre tok gården Rein til odel og eie da han la under seg Trøndelag på 870 – tallet.

På slutten av 1220-tallet ble det grunnlagt et nonnekloster på Rein av Skule Bårdsøn. Klosteret var i drift i 300 år.

Reins Kloster eies av familien Hornemann som har hatt gården og klosterområdet siden 1704.

Forfatteren Johan Bojer vokste opp på en husmannsplass under storgården til Hornemann. Denne historia fortelles det om på en av de fem ulike postene på klosterområdet.

Og det er ikke i hovedsak det at Johan Bojer var forfatter som har fokus på posten, men det at han i voksen alder fikk gjenreist den gamle kirka han selv ble konfirmert i men som ble revet like etter.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Rein Kirke, Rissa

Forfatteren Johan Bojer sørget i 1932 for at Rein Kirke kunne gjenreises. Kirka var opprinnelig fra 1648, men ble revet året etter at Bojer ble konfirmert i den. Gjennom forfatterskapet sitt tjente Bojer nok til at han fikk bygd en kopi av den gamle Rein Kirke. Den løkformede kuppelen er karakteristisk for denne kirka.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden

De gode historiene

– Vi er opptatt av å fange folks interesse, engasjement og å skape nysgjerrighet. QR–kodene er verktøyet, men den gode historia er det viktigste å få fram, sier prosjektleder for kulturformidlingsprosjektet hos Sør-Trøndelag fylkeskommune, Kristin Prestvold.

Kulturformidlingsprosjektet -kulmin – står bak QR-kodene i Rissa.

Sør-Trøndelag fylkeskommune ønsker å favne vidt med QR-kodene slik at verktøyet kan brukes på langt flere kulturminner i Trøndelag etter hvert.

– Tanken bak dette er at vi skal få ut bruken av QR-koder i bred skala. Tekst, lyd og bilde må utformes og vi har satt av midler. Det er opp til kommunene å snu seg rundt, sier leder i kulturkomiteen hos Sør-Trøndelag fylkeskommune, Kirsti Leirtrø.

Oppdal, Bjugn og Orkdal står for tur

Jernalderfeltet på Refsnes i Rissa ble åpnet i fjor sommer.

Dette feltet skiller seg ut i nordeuropeisk sammenheng, fordi det er opprettet et eget gratis trådløst wi-fi område rundt kulturminnene.

– Feltet på Refsnes er et kjempespennende prosjekt som vi har fått stor oppmerksomhet på internasjonalt. Det skiller seg ut i nordeuropa ved at vi har opprettet nettilgang ens ærende rundt formidlinga av kulturminnene, sier Prestvold.

Kulturminner på Refsnes i Rissa

Området på Refsnes i Rissa består av flere kulturminner. Blant annet gravrøyser. Det går en sti gjennom området, og det er opprettet egen wi-fi dekning som er gratis å bruke, slik at folk skal kunne få med seg den digitaliserte versjonen av kultuminnene.

Foto: Ingunn Rokseth

Nye måter å nå ut på blir en del av framtidas kulturformidling.

Flere kulturminner over hele Trøndelag står nå for tur til å bli tilgjengelige via QR-koder. Blant annet Vangfeltet på Oppdal.

– Vangfeltet er helt spesielt. Det er nordeuropas største gravfelt med 900 gravhauger innenfor samme område, sier Prestvold.

Thamshavnbanen i Orkdal og gravfeltet på Valseid i Bjugn er også blant dem som etter hvert kan få QR–koder.

– At kommunen viser engasjement er veldig viktig. Vi trenger et tett samarbeid. Det er tekst, lyd og bilde som skal utformes. Rissa kommune har vært kjempeflinke til å jobbe med dette, og vi håper andre kommuner viser like stor entusiasme, sier Prestvold.

–Vi er veldig glade for at vi fortsetter å etablere kulmin–punktene, sier kulturkonsulent Ingunn Rokseth.

Ove Vollan, ordfører Rissa

Høytidelig avduking av kultuminnepost utenfor Rein Kirke ved Reins Kloster i Rissa, ved ordfører Ove Vollan. Ved å holde nettbrett eller smarttelefon over QR-kode på tavla, kommer video om kulturminnet opp.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal