NRK Meny
Normal

Nok et rekordresultat for Reitangruppen

Reitangruppen leverte i fjor sitt beste resultat noen gang innenfor alle de fire forretningsområdene i konsernet.

Odd Reitan

Aldri før har Rema 1000 solgt så mye varer som i fjor. Butikkomsetningen endte på 56,5 milliarder kroner, og Rema 1000 bidro til at Reitangruppen tirsdag presenterte sitt beste årsresultat med et resultat før skatt på 3,1 milliarder kroner.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Resultatet før skatt i 2015 ble på 3,1 milliarder kroner av en totalomsetning på 85,4 milliarder kroner. Dette er en omsetningsøkning på 4 milliarder kroner fra 2014.

– Aldri har vi vært så solide noen gang. Vi hadde fokus på driften i alle områdene i 2015. Men vi ruster opp krigskassen, for konkurrentene blir stadig bedre, sa selskapets gründer Odd Reitan da han presenterte resultatet på Lade Gård i Trondheim tirsdag.

Med krigskassen mener Reitan den økte konkurransen fra konkurrentene. Reitan synes den økte konkurransen fra både Coop og Kiwi i 2015 er positivt.

– Konkurransen blir enda sterkere. Alle er flinke, men vil være sterke nok til å slå i fra oss, sier Reitan til NRK.

Må bli mer effektive

Reitangruppen består av fire forretningsområder: REMA 1000, Reitan Convenience, Uno-X Gruppen og Reitan Eiendom. Reitangruppen har i tillegg en eierandel på 15,6 prosent i Axfood.Av de fire forretningsområdene er det fortsatt dagligvarehandelen som er størst.

Likevel opplever Rema 1000 større og tøffere konkurranse, både fra Norgesgruppen og Kiwi. Rema 1000 har 24,2 prosent av markedet, mens Coop har gått forbi etter oppkjøpet av Ica og har 27,9. Norgesgruppen har nå passert 40 prosent.

Til NRK forteller Ole Robert Reitan at de har to ting som de vil legge vekt på i 2016 for å ikke oppleve nedgang.

– Vi er nødt til å fortsette med utviklingen. Vi må ha fornøyde kunder, gode butikker og gode ansatte. Vi må også bli enda mer effektive, for vi konkurrerer med to aktører som er større enn oss og har større forutsetninger til å vokse enn oss, sier Ole Robert Reitan til NRK.

Tredoblet på ti år

De siste ti årene er resultatet i det internasjonale konsernet tredoblet.

– Det handler først og fremst om store volumer, effektiv drift og stålkontroll på kostnadene. Marginene har vært de samme hele tiden på 3– 4 prosent, sier finansdirektør Kristin S. Genton da resultatet ble presentert på Lade Gård i Trondheim tirsdag.