Noen dyr kan ha levd i nær tre måneder

Veterinærinstituttet mener enkelte av dyrene i fjøset på Jøa i Fosnes kommune kan ha levd i nesten tre måneder før de døde. Det kommer fram i en rapport som ble presentert i Namdal tingrett tirsdag formiddag.

Døde dyr i fjøset på Jøa

Slik så det ut inne i fjøset på Jøa da tragedien ble avdekket 20. mars i fjor.

Foto: Politiet

Cecilie Mejdell

Cecilie Mejdell er dyrevernsansvarlig ved Veterinærinstituttet.

Foto: Veterinærinstituttet

En mann i 30-årene står tiltalt for grovt brudd på loven om dyrevelferd etter at 92 storfe ble funnet døde i fjøset hans 20. mars i fjor. Dyrene hadde da stått i fjøset uten mat og stell i tre måneder.

– Mye lidelse

– Det er utvilsomt at dyrene har dødd som en direkte følge av mangel på fôr og vann, og at dette samt manglende annet stell har påført dem mye lidelse, skriver dyrevernsansvarlig Cecilie Mejdell ved Veterinærinstituttet i rapporten.

Mandag forklarte den tiltalte bonden at han sluttet å gi dyrene mat da han selv fikk problemer.

– Jeg hadde nok med meg selv, og tenkte ikke så mye på dyrene, forklarte han i retten.

Nå risikerer han inntil tre års fengsel. Mannen har innrømmet alt han er tiltalt for, og opplevde det som en lettelse da dyretragedien ble avdekket av politiet og Mattilsynet 20. mars i fjor.

Trodde dyrene var solgt

Tirsdag morgen vitnet også mannens kone, og hun fortalte om en vanskelig tid.

– Jeg både jobbet og gikk på skole og var ikke så mye hjemme. Jeg trodde han var i fjøset og stelte dyrene og at han etter hvert solgte dem, sa kvinnen som også er i 30-årene.

Hun fattet mistanke om at noe var galt, men slo seg til ro med at mange av dyrene var solgt. da det begynte å lukte av forråtnelse fra fjøset, trodde hun det var noe annet søppel på gården som luktet.

Kvinnen forklarte at hun ikke så bevegelser i fjøset etter 1. mars, og da var trolig de aller fleste dyrene døde, ifølge Veterinærinstituttet.

Aggressiv adferd

– Det er sannsynlig at de mindre og yngre dyra har dødd først. De magreste dyrene har trolig hatt tilgang til vann noe lenger, og derfor overlevd lenger, enn dyr som har dødd med mer muskulatur i behold, heter det i rapporten fra instituttet.

Rapporten beskriver også de lidelsene dyrene trolig har vært utsatt for.

– Den første tiden er det sannsynlig at det har vært konkurranse om fôrrester, med påfølgende aggresjon mellom dyr i samme binge. Det kan også ha vært kamp om drikkevannet. Sult og tørst fører til frustrasjon både hos dyr og mennesker. Frustrasjon får ofte utløp i aggressiv adferd, før dyrene svekkes og blir apatiske, står det i rapporten.

Cecilie Mejdell mener også at kalver og individer lavt på den sosiale rangstigen sannsynligvis har vært gjenstand for aggresjon fra de sterkere dyrene, og har derfor lidd ekstra.