NRK Meny
Normal

NOAH anmelder Norsk Kylling

Organisasjonen for dyrs rettigheter, NOAH, anmelder Norsk Kylling på Støren for brudd på dyrevelferden.

Norsk kylling, Støren

Norsk Kylling på Støren er anmeldt av NOAH for brudd på dyrevelferden

Foto: Bjørn Solli/NRK

Siri Martinsen, NOAH

– Det er en selvfølge at politiet involveres når lovbruddene er så alvorlige, sier Siri Martinsen i NOAH.

Foto: Bente Isefjær / NOAH
Merete Forseth

- Vi har sluttet å ta imot avlshaner av kalkun, sier kvalitetsdirektør Merete Forseth ved Norsk Kylling.

Foto: Privat

Det er Mattilsynets rapport fra 17. juni som er bakgrunn til politianmeldelsen fra NOAH på landets største kyllingslakteri.

I rapporten til Mattilsynet kommer det fram flere alvorlige lovbrudd ved slakteriet. NOAH mener lovbruddene er så alvorlige at Norsk Kylling må straffes, og organisasjonen ber også Mattilsynet anmelde Norsk Kylling til politiet.

– Må slås hardt ned på

– Det er ikke første gang det er påvist alvorlige lovbrudd hos dette slakteriet. Det er ingen overraskelse at slakterier er steder hvor dyr lider, men når de lider som følge av lovbrudd må det slås hardt ned på det. Dessverre ser vi at dette ikke skjer. Vi ser tvert imot at lovbruddene fortsetter, og da handler dette om manglende respekt for lovverket, sier NOAHs leder og veterinær, Siri Martinsen.

Bruddene som Martinsen og NOAH reagerer på er blant annet:

  • Flere dyr ble påført smertefulle elektriske støt.
  • Det ble påvist at personalet skal ha oversett beinskader hos noen av dyrene.
  • Avlshaner skal også ha blitt hengt opp etter beina i alt for små opphengsbøyler, noe som medfører alvorlig lidelse.

I sin rapport skal Mattilsynet ha presisert at dyrene ved slakteriet ble påført unødig lidelse. Alle lovbruddene skjedde på avlskalkuner, som Norsk Kylling fikk inn et parti på 70 dyr på da Mattilsynet var på besøk.

– Selvfølge at politiet involveres

– NOAH mener det er et alvorlig samfunnsproblem at lovbrudd hvor dyr er ofre, ofte får små eller ingen konsekvenser for lovbryteren. I tilfeller som dette, hvor det er snakk om lovbrudd fra en betydelig bedrift, bør det være en selvfølge at politiet involveres. Det er her snakk om alvorlige brudd på lovverket som bør få konsekvenser på lik linje med andre straffbare handlinger. Dette håper vi at også Mattilsynet er enige i, sier Martinsen.

Kvalitetsdirektør og dyrevelferdsansvarlig Merete Forseth i Norsk Kylling var ukjent med politianmeldelsen da NRK tok kontakt onsdag.

– I og med at vi ikke har mottatt noen anmeldelse, bare så vidt sett det i media, ønsker vi ikke å kommentere selve anmeldelsen. Jeg har også prøvd å komme i kontakt med NOAH, uten å lykkes, sier Forseth.

– Mattilsynet lukker saken

Forseth forteller at Norsk Kylling nå har sluttet å ta imot avlskalkuner.

– Mattilsynets rapport omhandlet 70 avlskalkuner. De er veldig mye større enn de kalkunene vi slakter til daglig. I løpet av året slakter vi 20 millioner kyllinger og 500.000 kalkuner. Dette er et enkeltstående tilfelle fra april. Etter dette har vi sluttet å slakte avlshaner av kalkun. Vi følger regelverket til punkt og prikke og har ikke hatt avvik vedrørende dyrevelferd på lange tider. Vi tar dyrevelferd på største alvor. Avlskalkunene blir heretter slaktet på gårdene, sier Forseth og legger til:

– Vi har nettopp fått beskjed fra Mattilsynet om at de har lukket saken mot oss. Det betyr at Mattilsynet er fornøyd med tiltakene vi har iverksatt, sier Forseth.